Εκτός ατζέντας του Eurogroup της 5ης Απριλίου η δόση στην Ελλάδα

«Αν βρεθεί λύση, το EWG θα συνέλθει εκτάκτως»

Η αίθουσα του Eurogroup

Οι ελληνικές αρχές έχασαν και επίσημα το χρονικό ορόσημο της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης  (EWG - Euro Working Group) που προετοιμάζει τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών του ευρώ (EA19  - Eurogroup) της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εκταμίευσης του ενός δις ευρώ από τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων. 

Η πλευρά της Κομισιόν, δεν ήταν σε θέση να εισηγηθεί στους εκπροσώπους των 19 Υπουργείων ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κλείσει τα σχετικά ανοιχτά προαπαιτούμενα και ειδικά τη νομοθέτηση του διάδοχου πλαισίου για την αντικατάσταση του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Η διαπραγμάτευση αυτού του πλαισίου, που είναι απαραίτητο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, δεν γίνεται στο επίπεδο του EWG, αλλά μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών που εποπτεύουν τις υποχρεώσεις της χώρας μετά το πρόγραμμα. 

Οι 19 εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, δεν πραγματοποίησαν συζήτηση για το θέμα, αλλά απλά διαπίστωσαν και έλαβαν γνώση για τα ευρήματα των ελεγκτών. 

Αν δεν αλλάξει κάτι από αύριο και ως τις 5 Απριλίου, τότε το ένα αυτό δισεκατομμύριο, όπως και η απόφαση για την κατάργηση του step up των επιτοκίων του EFSF, μεταφέρονται για τις 16 Μαίου. 

«Καθώς η χώρα δεν είναι σε πρόγραμμα, οι συζητήσεις αυτού του τύπου γίνονται μόνο με τους ελεγκτές και τα Κράτη - Μέλη. Το EWG δεν θα γίνει πεδίο διαπραγματεύσεων και “δεν είναι ο συνομιλητής των ελληνικών αρχών”», μετέφερε στο star.gr  πηγή της ευρωομάδας.

Αν βρεθεί λύση μεταξύ ελληνικών αρχών και ελεγκτών, το EWG θα συνέλθει εκτάκτως το πρωί της 5ης Απριλίου για να ετοιμάσει εισήγηση για τους υπουργούς. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top