Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: H Ελλάδα έχει καταφέρει να εκπλήξει

Τι δήλωσε για το Brexit και τις σχέσεις με την Τουρκία μετά τη σύνοδο

«Η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, έχει καταφέρει με δυσκολίες, αγώνες και θυσίες του λαού να γίνει χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και να εκπλήξει τους εταίρους της σε ό,τι αφορά την απόδοση της οικονομίας»  υποστήριξε στις δηλώσεις  του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.  

Τσίπρας για Λοΐζου: «Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω»

ΓΙΑ ΤΟ BREXIT 

Για το Brexit ο κ. Τσίπρας ανέφερε  ότι «η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην απόφαση για την έξοδο από την ΕΕ αναδεικνύει το γεγονός ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης, καμία εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι συλλογικά στην ΕΕ δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη».

Είναι επίσημο: Παράταση του Brexit έως τις 22 Μαΐου ή... τις 12 Απριλίου

Διαρροή: Αυτή είναι η συμφωνία των 27 για παράταση στο Brexit!

Έκανε επίσης λόγο για «εξαιρετικά δύσκολο δρόμο και για τη Βρετανία και την ΕΕ» που μπορεί όμως να έχει μια προοπτική, «μέσα από την προσπάθεια εντός του πλαισίου της ΕΕ να δώσουμε συλλογικές λύσεις και μάλιστα προοδευτικές λύσεις.  «Η  περιχαράκωση και η φοβικότητα δεν οδηγούν πουθενά» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι και στο Brexit βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα της Ευρώπης, «το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης μέσα από την αναζήτηση δύσκολων δρόμων συλλογικών λύσεων και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ    

Για τη στρατηγική σχέση ΕΕ-Κίνας και την οικονομία, ο  κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η χώρα μας παίζει θετικό ρόλο και ότι «η Ελλάδα είναι πια ένα θετικό παράδειγμα στην οικονομία, που κατάφερε να βγει από μια δύσκολη και πολυετή κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης». 

«Στρατηγικό» χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική σχέση ΕΕ-Κίνας και ιδιαίτερα «όσον αφορά στη διασυνδεσιμότητα με το λιμάνι του Πειραιά».

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η Ε.Ε. 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε για τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, ότι είχε την ευκαιρία να τους μεταφέρει και το κλίμα της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή. Τόνισε ακόμη ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top