«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ για το «σπάσιμο» πέντε δήμων

Στα μαχαίρια η κοινοβουλευτική ομάδα

συριζα δημοι σπασιμο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το «σπάσιμο» πέντε δήμων της χώρας, λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης, αναφέρεται πως οι πέντε δήμοι που «σπάνε» είναι οι:

  • Λέσβου
  • Σάμου
  • Κέρκυρας
  • Κεφαλλονιάς 
  • Σερβίων-Βελβεντού

Ανήμερα της ψήφισης της τροπολογίας, έχει ξεσπάσει «πόλεμος» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βάκη: Θα ενισχυθεί η ακροδεξιά στην Κέρκυρα

Επισημαίνοντας την αντίθεσή της με το «σπάσιμο» της Κέρκυρας σε 3 μικρότερους Δήμους, η κυρία Φωτεινή Βάκη υποστήριξε ότι «η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί. Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Δε θα επιθυμούσα το σπάσιμο των δήμων να δώσει δυνατότητα να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση στο νότιο κομμάτι του νησιού».

Δεν ψηφίζει την τροπολογία ο Μιχελογιαννάκης

«Είναι κρίμα σε ένα τόσο καλό νομοσχέδιο να έρχεται μια τροπολογία που δημιουργεί προβλήματα. Από τον Νοέμβριο του 2018 έστελνα επιστολές στον κ. Χαρίτση και τον επισκέφθηκα με επιτροπές κατοίκων που ζητούν την αυτονομία των δήμων τους. Μεταξύ αυτών και η Νέα Αλικαρνασσός που έχει και οικονομική αυτοτέλεια και ιστορικότητα. Ζήτησαν την δημοτική αυτονομία από τον κ. Χαρίτση αλλά αγρόν ηγόρασαν. Το ίδιο και οι κάτοικοι του Ζαρού, του Τυμπακίου και άλλου. Ο υπουργός πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω την τροπολογία» δήλωσε.

Αντιδράσεις από Παπαηλιού, Ρίζο και Πρατσόλη

Αντίθετος με το σπάσιμο των δήμων και ο κ. Παπαηλιού, ο οποίος ζήτησε διάσπαση των δήμων και στη δική του περιφέρεια. «Αφού άνοιξε το θέμα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γερασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ριζος υποστήριξε ότι από το 2013 υπάρχουν δίκαια αιτήματα για το «σπάσιμο» του Τυχερού και των Φερρών σε ξεχωριστό δήμο «αλλά δε λήφθηκαν υπόψη» και ζήτησε από τον κ. Χαρίτση να εντάξει το συγκεκριμένο αίτημα στην επιτροπή διαλόγου για τις περαιτέρω τροποποιήσεις του Καλλικράτη.

Τέλος, ο κ. Τάσος Πρατσόλης (ΣΥΡΙΖΑ – Εύβοια), έκανε λόγο για  «προαποφασισμένη πορεία» και «επιλεκτικές αποφάσεις που καταστρατηγούν την ίση μεταχείριση των Δήμων».

Ποιοι είναι οι δήμοι που θα προκύψουν μετά το σπάσιμο

1) Τρεις από τον νυν Δήμο Κέρκυρας:

– Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Κασσιόπη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων.

– Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, από τις ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων.

– Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, από τις ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.

2) Τρεις από τον Δήμο Κεφαλληνίας:

– Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς και Ομαλών.

– Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, από τις δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας.

– Δήμος Σάμης µε έδρα τη Σάμη, από τις δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης.

3) Δύο από τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού:

– Δήμος Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού.

– Δήμος Βελβεντού, με έδρα το Βελβεντό, αποτελούμενος από τη Δημοτική Ενότητα Βελβεντού.

4) Δύο από τον Δήμο Λέσβου:

– Δήμος Μυτιλήνης, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.

– Δήμος Δυτικής Λέσβου, µε έδρα την Καλλονή, από τις ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού – Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.

5) Δύο από τον Δήμο Σάμου:

– Ανατολικής Σάμου που εντάσσονται Βαθύ και Πυθαγόρειο.

– Δυτικής Σάμου που εντάσσονται Καρλόβασι και Μαραθόκαμπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top