Πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα, Δημήτρης Κουλουριάνος

Είχε διαφωνήσει μαζί του για τη διαχείριση των ταμείων και είχε παραιτηθεί

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που είχε δώσει το 2011 για το Βήμα ο Δημήτρης Κουλουριάνος

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Δημήτρης Κουλουριάνος.

Είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (από τον Ιούλιο του 1982 έως τον Σεπτέμβριο 1983), ενώ είχε διατελέσει και ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα (από το 1999 έως το 2004).

Τσοβόλας και Κουλουριάνος το 1999

Ο Δημήτρης Τσοβόλας με τον Δημήτρη Κουλουριάνο το 1999 στην παρουσίαση των ευρωβουλευτών του ΔΗΚΚΙ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Είχε γεννηθεί το 1930 στην Κορώνη και είχε αποφοιτήσει από την ΑΣΟΕΕ.

Μετά την αποφοίτηση του από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δημήτρης Κουλουριάνος είχε ενταχθεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας, μαζί με τους Γιάγκο Πεσμαζόγλου, Ξενοφώντα Ζολώτα, Απόστολο Λάζαρη και Σάκη Καράγιωργα.

Η γνωριμία με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, όπου γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς τον είχε καθηγητή, και συνδέθηκε μαζί του.

Έφυγε από την Ελλάδα όταν απολύθηκε, επί δικτατορίας, από την Τράπεζα της Ελλάδος και επέστρεψε το 1981 μετά από πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Από το υπουργείο Οικονομικών παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και την αύξηση του χρέους.

Υπήρξε στη συνέχεια στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Τον πάντρεψε ο Γιώργος Παπανδρέου

Η φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πολύ δυνατή. 

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός θα γινόταν κουμπάρος του Δημήτρη Κουλουριάνου, ο οποίος παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1967 τη συζυγό του Ρούλα, αλλά την ημέρα του γάμου ήταν έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ.

Έτσι, τον εκπροσώπησε στον γάμο ο 15χρονος (τότε) γιος του, και μετέπειτα πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Πού είχε διαφωνήσει με τον Ανδρέα: Γιατί παραιτήθηκε

«Το 1981 το πνεύμα ήταν “στις 18 Οκτωβρίου, σοσιαλισμό” (σ.σ.: ήταν τότε οι εκλογές). Τους έλεγα πως δεν περνάς τόσο εύκολα από τη μία μέρα στην άλλη στον σοσιαλισμό, όταν έχεις ένα καπιταλιστικό σύστημα» είχε δηλώσει ο Δημήτρης Κουλουριάνος πριν από μερικά χρόνια σε συνέντευξή του στο Βήμα.

Δημήτρης Κουλουριάνος σε μεγάλη ηλικία

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες είπα πως δεν μπορώ να συνεχίσω και παραιτήθηκα» είχε δηλώσει ο Δημήτρης Κουλουριάνος

«Δανειστήκαμε, τότε, το σύνθημα του Μιτεράν “εδώ και τώρα”. Άρχισε τότε ευφορία και το “δώσε εδώ, δώσε και εκεί” (σ.σ. εννοεί οικονομικές παροχές). Όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών είδα ότι το χρέος άρχισε να παίρνει διαστάσεις πολλαπλασιαστικές και να μου θυμίζει τη χιονοστιβάδα. Προειδοποιούσα αλλά διαπίστωσα ότι άρχισα να αντιμετωπίζομαι ως συντηρητικός», είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο λάθος τότε ήταν ότι «δημιουργήθηκε μια νοοτροπία που είχε αποσυνδέσει την αμοιβή με την προσπάθεια. Και η αμοιβή είχε γίνει πλέον ένα είδος ανθρώπινου δικαιώματος. Αυτό, φυσικά, οδηγούσε σε δανεισμό. Δηλαδή, κάναμε μνημόσυνα με ξένα κόλυβα».

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες είπα πως δεν μπορώ να συνεχίσω και παραιτήθηκα. Τα είπα όταν ήμουν μέσα, όχι όταν έφυγα από την κυβέρνηση. Δεν έκανα ποτέ δηλώσεις μετά την παραίτησή μου», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top