Μπαρόζο: Οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα λόγω… Μητσοτάκη

«Θα είχατε γλιτώσει πολλά στην κρίση εάν υπήρχε πολιτική συναίνεση»

Ο Μανουέλ Μπαρόζο

«Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες» δήλωσε ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχολιάζοντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως τόνισε ο  πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν ειδικός σύμβουλος της Goldman Sachs International, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές «πρέπει να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων».

Σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από Moody's

Οι αγορές περιμένουν νίκη του Μητσοτάκη

Ο Μπαρόζο είπε πως οι αγορές σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της Ελλάδας και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές.

Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Ας πάει στη Μακεδονία χωρίς κλούβες»

«Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροφή, δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας», είπε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Για 2009: Δεν προειδοποιήσαμε την Ελλάδα γιατί… δεν ξέραμε

Αναφερόμενος στην αρχή της κρίσης για την Ελλάδα το 2009, ο Μπαρόζο είπε ότι η Κομισιόν δεν είχε προειδοποιήσει τη χώρα μας «γιατί δε γνωρίζαμε τα νούμερα».

«Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν. Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», είπε ο Μπαρόζο.

Ο ίδιος σημείωσε πως η χώρα μας έφτασε πολύ κοντά στο Grexit και είπε πως η Κομισιόν πάντα ήταν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καθώς εάν «έπεφτε» η Ελλάδα θα ακολουθούσαν η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στο πολιτικό σύστημα της χώρας, λέγοντας πως ήταν μεγάλο κακό που δεν υπήρχε συναίνεση σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, «αφού με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποφευχθεί».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top