Έκτακτο δελτίο πολιτικής θύελλας για τη «μακεδονική μειονότητα»

Σφοδρή επίθεση από ΝΔ σε κυβέρνηση – Μαξίμου: Δεν υφίσταται μειονότητα

Σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του BBC, στο οποίο γινόταν λόγος για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, η οποία αναγνωρίστηκε σιωπηρά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για απαράδεκτους ισχυρισμούς, ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες από το διεθνές Μέσο, επισημαίνοντας πως θα σταλεί και σχετική επιστολή στο BBC.

Επίθεση από ΝΔ για «μακεδονική μειονότητα» - Μαξίμου: Έκλεισε το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα «πυροβολώντας» την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τους οποίους κάλεσαν να πάρουν ευθεία θέση.

Το BBC μιλά για καταπιεσμένη «μακεδονική» μειονότητα – Οργισμένη αντίδραση ΝΔ

«Να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα "εθνικής μακεδονικής μειονότητας" δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στη ΝΔ, απορρίπτοντας το ρεπορτάζ του BBC περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, το οποίο – όπως αναφέρει- έκλεισε οριστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, επιτέθηκε σκληρά στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».

Κουμουτσάκος: Μιλάμε ξεκάθαρα για νέα μορφή αλυτρωτισμού

Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε τονίζοντας πως το BBC δεν είναι… Documento και πως, επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, πρέπει η κυβέρνηση «να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα “μακεδονικής” μειονότητας δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό».

«Tο πρόβλημα είναι το εισαγωγικό κομμάτι του δημοσιεύματος, ότι δηλαδή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει εμμέσως αναγνωριστεί η υπόσταση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. Και το δημοσίευμα αυτό, δυστυχώς, έρχεται να μας επιβεβαιώσει», δήλωσε -μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM- o  τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «νέα μορφή αλυτρωτισμού», καθώς «για πρώτη φορά η ίδια η Ελλάδα αναγνωρίζει τη γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα» και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει αμέσως «για να σταματήσει αυτή η χιονοστιβάδα των δημοσιευμάτων».

ΚΙΝΑΛ: Δε θα απαντήσουν στις προκλήσεις;  

«Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, αποδεικνύονται μεγάλες. Δε θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;» σχολίασε από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής.

Θεοδωράκης: Δεν υπάρχει θέμα μειονότητας

«Θέμα μειονότητας, όπως το θέτει το ΒBC, δεν υπάρχει. Υπάρχουν άνθρωποι που υπερασπίζονται κάποιες παραδόσεις, αλλά αυτό δεν τους κάνει μειονότητα ούτε διεκδικούν τη θέση της μειονότητας. Αισθάνονται και είναι Έλληνες», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο Open TV.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δήθεν καταπιεσμένη «μακεδονική μειονότητα»

«Το προκλητικό δημοσίευμα του BBC για ύπαρξη δήθεν "καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας" στη χώρα μας, δυστυχώς, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη θέση του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι όταν παραχωρείς το όνομα της Μακεδονίας, ανοίγεις διάπλατα την πόρτα στους αλυτρωτισμούς των Σκοπίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

Ο Πάνος Καμμένος, εξάλλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξαπέλυσε εκ νέου φαρμακερά βέλη κατά του Νίκου Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε: «Πήγα στις ΗΠΑ και έκανα την ύστατη προσπάθεια. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να πάρουν πίσω το αίμα του εμφυλίου. Δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι από τη ΝΔ προσπαθούν να διχάσουν τους Έλληνες».

Κοντονής: Εμείς θα τους λέμε «βορειομακεδόνες», οι ίδιοι ας λέγονται όπως θέλουν

«Το θέμα της υποτιθέμενης "μειονότητας" το έχει κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Γι' αυτό έγινε αναθεώρηση συντάγματος στα Σκόπια», δήλωσε μιλώντας στο Focus FM o Σταύρος Κοντονής, ο οποίος τόνισε πως «εμείς θα τους αποκαλούμε "Βορειομακεδόνες" ή "Σλαβομακεδόνες". Το πώς αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι είναι δικό τους θέμα».

«Η Συμφωνία που ψήφισαν τους αναγνωρίζει σαν "Μακεδόνες" και τώρα ντρέπονται να το πουν δημοσίως. Ντρέπονται να πουν αυτό που ψήφισαν, δηλαδή», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Κοντονή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top