Δυσαρέσκεια και… μουρμούρες σε ΣΥΡΙΖΑ για την «πασοκοποιήση»

«Ήδη, η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+»

H ταμπέλα ΣΥΡΙΖΑ έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει με μερίδα της Κουμουνδούρου η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν κάποιοι την κίνηση του πρωθυπουργού να βάλει στο υπουργικό σχήμα τους Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα.

Η κριτική που ασκούν, χωρίς όμως να αμφισβητήσουν την κυριαρχία Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως όχι μόνο οι δύο νέοι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και πως ασκούσαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως οι κ. Μωραΐτης και Τόλκας στάθηκαν απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έγινε αφετηρία αναδιαμόρφωσης του προοδευτικού χώρου.

Η τάση των «53», στην οποία ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία της.

Σε άρθρο του Παύλου Κλαυδιανού στην εφημερίδα Εποχή, το οποίο αναδημοσιεύτηκε και την ιστοσελίδα «commonality», που απηχεί τις απόψεις των «53», επισημαίνεται πως τέτοιες κινήσεις ρίχνουν νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης, που μιλά για «συναλλαγή».

«Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει δια της διαβολής ότι “το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις”, είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝΑΛ και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση» αναφέρει το άρθρο.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης αναπαρήγαγε ένα γεμάτο νόημα σχόλιο του δημοσιογράφου της Αυγής για τον ανασχηματισμό: «Ήδη, η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+».

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν οι «53» να ζητήσουν από τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, την έκτακτη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ1, έδειξε ότι θα επιχειρήσει να κάνει… ασκήσεις ισορροπίας.

«Δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται και προφανώς αυτός που μετατοπίστηκε δεν είναι η Κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα θα έλεγα ότι είναι δείγμα υγείας και πολιτικής ωρίμανσης, αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να συνεργαστεί, να συμπορευτεί με έναν άλλο χώρο, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η πολιτική αναγκαιότητα», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος -μιλώντας στον Αθήνα 9,84 FM- σχολίασε πως «κινήσεις αυτού του χαρακτήρα αποδεικνύουν καταρχάς ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής ότι έχει πάρει «διαζύγιο από τον προοδευτικό χώρο» και… έκλεισε το μάτι στους νέους υπουργούς, λέγοντας πως «η πολιτική, ως γνωστόν, σιχαίνεται τα κενά».

ΠΕΤ. ΚΑΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top