18 χρόνια περιμένουν για το δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς

Μόνο σε Ελλάδα κι άλλες 8 χώρες δεν ψηφίζουν οι ομογενείς

«Μύλος»  μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το αν και το πώς θα ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες στις εκλογές. Οι ομογενείς μας πάντως περιμένουν τη σχετική νομοθεσία 18 χρόνια!  

Από το 2001 συγκεκριμένα,  οι απόδημοι Έλληνες περιμένουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, από τις χώρες που ζουν. 

«Ας ξεκινήσουμε από την Ευρώπη και μετά πάμε στον υπόλοιπο κόσμο. Πώς μπορούμε τα τελευταία δέκα χρόνια και ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές και όχι στις βουλευτικές εκλογές;» δηλώνει στο Star o Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος των Ελληνικών Συλλόγων Γερμανίας.  

Χαρίτσης: «Κατάθεση νόμου τώρα, ψήφιση μετά τις εκλογές»

Η κυβέρνηση όμως παίζει κατενάτσιο, ώστε το θέμα να ρυθμιστεί τελικά από την επόμενη Βουλή.  

«Πρέπει κάποια ζητήματα να τα αντιμετωπίσουμε εκτός του τρέχοντος πολιτικού κύκλου και της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» δήλωσε στον Real Fm o υπουργός  Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.  «Στη χώρα αυτή γεννήθηκε η δημοκρατία και είμαστε η μόνη χώρα που δεν υποστηρίζει τη δημοκρατία, αποκλείοντας Έλληνες πολίτες από τις εκλογές» σχολιάζει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.  

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι:  Θα έχουν δικαίωμα ψήφου το σύνολο των περίπου έντεκα εκατομμυρίων αποδήμων σε όλο τον κόσμο; Ή μόνο όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, ανάμεσά τους και οι 600 χιλιάδες που έφυγαν μέσα στην κρίση, και θεωρούνται από τα πιο δυνατά μυαλά; Αυτό η κυβέρνηση δεν το ξεκαθαρίζει. Όπως και πόσους  βουλευτές θα εκλέξουν, κι αν θα περιλαμβάνονται ισότιμα στους τριακόσιους. 

«Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα να ρυθμιστεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι ομογενείς στον τόπο κατοικίας τους. Η κυβέρνηση ολιγωρεί, κωφεύει, καθυστερεί» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.    

Μόνο σε Ελλάδα κι άλλες 8 δημοκρατίες δεν ψηφίζουν οι ομογενείς

Σχεδόν σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της υφηλίου, οι ομογενείς ψηφίζουν στις χώρες που ζουν. Ακόμη και στην Τουρκία ή τη Βόρεια Μακεδονία. Μόνο  εννέα χώρες δεν το εφαρμόζουν. Δυστυχώς, ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα… 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top