Αυτή είναι η αντιπρόταση των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Το όριο για την προστασία α΄ κατοικίας - Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου

Αλλεπάλληλες είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για το σχέδιο διευθέτησης των κόκκινων δανείων, ενόψει της σύσκεψης σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου των εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών  με τον υπουργό  Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο. Η συγκεκριμένη συνάντηση θα αφορά τα κόκκινα δάνεια για την πρώτη κατοικία και όχι τα επιχειρηματικά ή άλλα δάνεια.           
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι και το Σαββατοκύριακο υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών για να βρεθεί συμβιβαστική λύση, σε ένα θέμα που "καίει"  και τους εταίρους, που με τη σειρά τους ασκούν πίεση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τους ικανοποιούν.
       

Ώρα αποφάσεων για «κόκκινα» δάνεια: Έρχονται πλειστηριασμοί και εξώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες,  οι τραπεζίτες το βράδυ θα συζητήσουν στο Μαξίμου  επί σχεδίου που προβλέπει τα εξής, χωρίς να είναι σαφές εάν έχει συμφωνήσει, έστω και κατ' αρχήν η κυβέρνηση:

-Πιο χαμηλά όρια προστασίας (100.000 ευρώ) και χαμηλά εισοδηματικά όρια ως υποχώρηση της κυβέρνησης 

-Διεύρυνση της προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά με υποθήκη α' κατοικίας, ως υποχώρηση των τραπεζών 

-Όχι «οριζόντιες» ρυθμίσεις (που να αφορούν όλους τους δανειολήπτες)   

-«Κούρεμα»  υπό προϋποθέσεις (είτε στη δόση είτε στο τέλος του δανείου)

- Επιμήκυνση ανάλογα και με την ηλικία του οφειλέτη.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι τράπεζες, τα στεγαστικά δάνεια έως 100.000 ευρώ αφορούν περίπου 225.000 νοικοκυριά και το ύψος τους ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ επί συνόλου ύψους 13,5 δισ. ευρώ  των κόκκινων στεγαστικών δανείων.   

Τα μικρά επαγγελματικά δάνεια έως 100.000 ευρώ, με υποθήκη πρώτης κατοικίας. αφορούν περίπου 40.000 επιτηδευματίες (περίπου 1,5 δισ.ευρώ το ύψος τους). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top