Κατρούγκαλος: Να αφήσουν τον λαό της Βενεζουέλας να αποφασίσει

Απάντηση στο "να σταματήσει η κυβέρνηση να μας ντροπιάζει" του Μητσοτάκη

Γιώργος Κατρούγκαλος

Απάντηση στην κριτική της ΝΔ και του ίδιου του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την υποστήριξη,  όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση,  της παραμονής του Μαδούρο στην προεδρία της χώρας, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε.      

Με αφορμή tweet του προέδρου της ΝΔ στα αγγλικά (στο οποίο ανέφερε ότι στηρίζει πλήρως τον προσωρινό πρόεδρο Γκουαϊδό και τη διεξαγωγή άμεσα προεδρικών εκλογών καλώντας  τον κ. Τσίπρα να συνταχθεί με την ΕΕ και "να σταματήσει να ντροπιάζει τη χώρα"),  ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο  «μπαράζ παρερμηνευτικών δηλώσεων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας -και λυπάμαι που το λέω- και του ίδιου του αρχηγού της» και πρόσθεσε:  

«Ποιες ήταν οι προτεραιότητές μας στη Βενεζουέλα; Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.  Στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή η θέση της χώρας μας ήταν να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές. 

Τόνισε ακόμα  ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και ότι «είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του Προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε». 

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε επίσης ότι «όλα τα άλλα αποτελούν αποπροσανατολισμό»  και  ότι «η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να γίνεται παίγνιο εσωτερικών, μικροκομματικών λόγων».  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top