Στις 14:30 η κρίσιμη ψηφοφορία για το Μακεδονικό

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους χθες Τσίπρας - Μητσοτάκης

Δείτε στο βίντεο την κριτική που άσκησαν στη Συμφωνία οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με απόφαση της σύσκεψης του προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Νίκου Βούτση.

Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αρχίζει στις 9:00 και ολοκληρώνεται με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στις 14:30.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι το απόγευμα  της Πέμπτης είχαν μιλήσει μόνο περίπου οι μισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές και αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων υπουργών και πολιτικών αρχηγών. 

Έντονο ήταν το κλίμα κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστικό λόγο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών «εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού».

Καμμένος:  Nα μπλοκάρουμε την ψήφιση της συνθήκης των Πρεσπών παραιτούμενοι 101 βουλευτές

Τα όσα είπε στην ομιλία του χθες στη Βουλή,  επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του σήμερα στο twitter

 

 

Επίθεση Τσίπρα σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Για διχαστικό και προσβλητικό λόγο κατηγόρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον  αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την έναρξη της ομιλία του στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναφέρθηκε στις επιθέσεις στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο κ. Τσίπρας ότι  «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας». 

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη Βουλή για διχαστικό λόγο

Καμμένος: Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ!

«Η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και τον όρο Μακεδονία τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά από το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που ήταν τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποδεχθήκαμε το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» συμπλήρωσε για το ίδιο ζήτημα ο πρωθυπουργός.     

Για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα η σημερινή κυβέρνηση, ο κ.  Τσίπρας ανέφερε ότι κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και ότι η κυβέρνηση πέτυχε με τη Συμφωνία σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας  ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα ‘Μακεδονία' πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια».

Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να θέσει «βέτο» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ,   εφόσον η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση, ο   πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στη Βουλή.       

«Εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού» χαρακτήρισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης τη  Συμφωνία των Πρεσπών.

Mητσοτάκης: Ανοιχτό το βέτο για τα Σκόπια στην ΕΕ αν εκλεγεί η ΝΔ

Κουτσούμπας: Ίσως μας ξεφουρνίσουν σε λίγο νέα προσέγγιση και για τη Θράκη

Λεβέντης: Αρχίζει εθνικό πένθος από αύριο

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης την κυβέρνηση «κατώτερη των περιστάσεων» και πρόσθεσε:  «Η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά - οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι  οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας:  «Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα».

Επεισόδια έξω από τη Βουλή – 133 προσαγωγές και 10 συλλήψεις

Επεισόδια σημειώθηκαν στην συγκέντρωση των Παμμακεδονικών Ενώσεων έξω από τη Βουλή ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η ένταση εκδηλώθηκε μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τους αστυνομικούς να τους απωθούν από τα σκαλοπάτια που οδηγούν στη Βουλή.

Συλλαλητήριο για Μακεδονία: Επεισόδια με 133 προσαγωγές και δέκα συλλήψεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγιναν 133 προσαγωγές και 10 συλλήψεις από την αστυνομία.

Την ίδια ώρα, κουκουλοφόροι έβγαλαν μια σημαία της ΠΓΔΜ, την οποία, αφού έσκισαν, στη συνέχεια την έκαψαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top