Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Τι δήλωσε στη συνάντηση με την Ένωση Δικαστών - Εισαγγελέων

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Όσα γίνονται στη Δικαιοσύνη δεν ταιριάζουν σε χώρα της Δύσης, υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του, στο  γραφείο του στη Βουλή, με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τις καταγγελίες των δικαστικών ενώσεων και την επίθεση του αναπληρωτή  υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σε δικαστικούς, σχετικά με την υπόθεση  Novartis, όπως και τις καταγγελίες γενικότερα  για απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.  

«Συμμερίζομαι -και συμμεριζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία- απόλυτα τις ανησυχίες τις οποίες για ακόμη μια φορά διατυπώσατε δημόσια σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης» τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση  ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:   

«Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δε Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, ειδικά των πιο αδύναμων. H εντύπωση η οποία μπορεί να δημιουργείται ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».  

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε «όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και τους ίδιους τους  λειτουργούς της Δικαιοσύνης «να υπερασπιστούν τη δική τους Συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία. Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται και χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση». 

Κάλεσε ακόμα την  Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό «να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του -τις οποίες δυστυχώς δεν καταδικάζει- οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας». 

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να σταματήσει με συλλογική αντίδραση όλων των εμπλεκομένων: των λειτουργών της Δικαιοσύνης αλλά και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ώστε να πουν επιτέλους ένα μεγάλο “όχι” σε αυτές τις πρακτικές» ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.  

Ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία σας αφορούν και τα οποία αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα έχουμε συζητήσει στο παρελθόν θα μας δοθεί και σήμερα η ευκαιρία να τα συζητήσουμε και πάλι. Όπως θα συζητήσουμε -μιας και είναι εξαιρετικά επίκαιρο το ζήτημα- και τις προτάσεις τις δικές σας και τις προτάσεις τις δικές μας για τις Συνταγματικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στα κεφάλαια που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε  «την υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. Δε γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται και να ακούγονται πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου».  
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top