Απάντηση στο παραλήρημα Ερντογάν από Παυλόπουλο - Τσίπρα

Με στίχους του Μπρεχτ απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ξεκάθαρη απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη χώρα μας, έδωσαν ανήμερα των Φώτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Σύρο και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκαν για τον εορτασμό των Θεοφανείων.   

Ο ασπασμός του Αλέξη Τσίπρα στον Σταυρό!

Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε  συγκεκριμένα το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει:

- Τον Λαό μας και το Έθνος μας ώστε, με βάση την αθάνατη Ιστορική μας Κληρονομιά, να χτίσουμε, όλοι μαζί και υπό όρους αρραγούς ενότητας, το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει.  Να το χτίσουμε υπερασπιζόμενοι, στο ακέραιο και δίχως ίχνος υπαναχώρησης, τα Εθνικά μας Θέματα και Δίκαια και υπηρετώντας τις αρχές της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο σεβασμού της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
- Την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια ώστε, μέσ’ από την τελική της ενοποίηση και ολοκλήρωση, να υπηρετεί, σύμφωνα με τους λόγους ίδρυσής της, την πρόοδο των Λαών της αλλά και τον πλανητικό της ρόλο.  Ήτοι τον ρόλο του εγγυητή, σε διεθνές επίπεδο και κατ’ εφαρμογή του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
- Και τη Διεθνή Κοινότητα ώστε, υπό συνθήκες ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, να πορευθεί τον δρόμο που οδηγεί στην τελική καταξίωση του Ανθρώπου, τον δρόμο που του επιτρέπει να καταστεί, εν τέλει, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του.

ΤΣΙΠΡΑΣ : ΟΙ ΚΡΑΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ - ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ

Ο κ. Τσίπρας έστειλε και από την πλευρά του μήνυμα και προς τον Τούρκο Πρόεδρο.  «Η Ελλάδα έχει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην μπορεί να απειληθεί από κανέναν. Οι κραυγές της επιθετικής ρητορικής, να ξέρουν ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επικαλέστηκε στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο απάντησε με στίχους από ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ύμνησε την ειρήνη: 

«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στο λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο.  Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δε θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε το εξής:  «Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται” . Aπευθύνω λοιπόν το μήνυμα σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία-οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι αυτό αγωνιζόμαστε, γι αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματός μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top