Βούτσης: «Χωρίς λύση, θα μείνει σκέτο το "Δημοκρατία της Μακεδονίας"»

Η απάντησή του στην επιστολή 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας

βουτσης μητροπολιτες

Στην επιστολή με την οποία 22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας λένε «όχι» στη «Συμφωνία των Πρεσπών» απάντησε ο Νίκος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, τους κάλεσε να μελετήσουν τη συμφωνία πρώτα. «Παρότι δεν κάνουν ούτε εσωτερική, ούτε εξωτερική πολιτική, τους λαμβάνω σοβαρά υπόψη. Να πάρουν την ιστορική ευθύνη να πουν τι προτείνουν. Αν προτείνουν παράταση της εκκρεμότητας, πλέον αυτό δεν υπάρχει όπως υπήρχε για 25 χρόνια. Πλέον, την επόμενη ημέρα όλη η διεθνής κοινότητα θα προσχωρήσει στην άποψη ότι υπάρχει “Δημοκρατία της Μακεδονίας”», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» θα υπερψηφιστεί.

«Από τις δημόσιες δηλώσεις μελών του ελληνικού κοινοβουλίου προκύπτει ότι υπάρχει η πλειοψηφία», είπε αναφερόμενος στις 151 ψήφους που χρειάζεται η κυβέρνηση.

«Πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα για τη χώρα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αν δεν υπάρξει λύση- και το λέω προς αυτούς που λένε να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία- ότι για όλη τη διεθνή κοινότητα θα μείνει σκέτο το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Δεν θα υπάρχει το στοιχείο της αλλαγής του ονόματος και των δεσμεύσεων που σταματούν τους αλυτρωτισμούς», τόνισε.

Τι αναφέρουν στην επιστολή τους οι 22 Μητροπολίτες

Οι αρχιερείς αναφέρουν πως οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή των Σκοπίων, «αφήνουν έκθετους όσους υπέγραψαν ή προτίθενται να επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών».

Παράλληλα δηλώνουν τη στήριξή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις που γίνονται για τις Πρέσπες και επικρίνουν όλους εκείνους που έχουν αποδώσει τα συλλαλητήρια σε υποκίνηση της φασιστικής ακροδεξιάς.«Είναι φασιστικό να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του και τα συμφέροντά της;» αναρωτιούνται.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των 22 Μητροπολιτών

Τέλος προειδοποιούν να μην αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ, καθώς υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για σχισματική οντότητα που προωθεί ανθελληνικές θέσεις όσον αφορά την ιστορία της Μακεδονίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top