Σκηνικό σύγκρουσης στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο

Σκληρή απάντηση Τσίπρα από το Ισραήλ

Σκηνικό σύγκρουσης στήνει η Άγκυρα και με ένα κρεσέντο επιθετικότητας ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Το πρωί, δύο τουρκικά  F-16 πέταξαν  πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 4.000 πόδια, δηλαδή μόλις στα 1. 200 μέτρα. Άμεση  ήταν η απάντηση της  Πολεμικής μας Αεροπορίας που προχώρησε σε αλλεπάλληλες αναχαιτίσεις.  Τα τουρκικά πολεμικά επανήλθαν  και πάλι στο Καστελόριζο στις 11.30 ενώ πέταξαν και πάνω από τη νήσο Ρω, όπου και πάλι αναχαιτίστηκαν από ελληνικά  αεροσκάφη.  Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στο Ισραήλ για την τριμερή σύνοδο,  έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. 

«Nα υπάρξει σεβασμός του διεθνούς Δικαίου στην Ανατολικη μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, το οποίο βεβαίως σημαίνει σεβασμός και στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντό ς της ΑΟΖ» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.  

Τα αλυχτίσματα των Τούρκων, δεν πτοούν τους ακρίτες μας,  που στέλνουν  με το δικό τους τρόπο, ξεκάθαρο  μήνυμα αποτροπής.

Οι  λεονταρισμοί των Τούρκων πιλότων ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά την αναχώρηση  του Πάνου Καμένου από το Καστελόριζο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  απάντησε  στην τουρκική προκλητικότητα. 

Πάνος Καμμένος: «Ψευτοτσαμπουκάδες οι Τούρκοι»

Την ανάρτηση συνόδευε και ένα βίντεο μέσα από το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Μετά την τριπλή πρωινή υπερπτήση στο Καστελόριζο, οι Τούρκοι προχώρησαν  σε  δύο παραβιάσεις  στο Βόρειο Αιγαίο. Σχηματισμός δύο Tουρκικών F-16  έκανε υπερπτήσεις  πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000  ποδών.  Δεν σταμάτησαν όμως  εκεί. Ένα F-16  πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά. Όλα αναχαιτίστηκαν.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι αν το τολμήσει η Τουρκία οποιοιδήποτε γεγονός  θα μας βρουν απέναντί τους και  όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα τους συντρίψουμε και αν τολμήσουν να ανέβουν σε κάποιο νησί ή κάποια βραχονησίδα θα την εξαϋλώσουμε» δηλώνει στο Star o αντιπτέραρχος ε.α Κωνσταντίνος Ιατρίδης.  

«Υπάρχει γενικευμένη αναθέρμανση λόγω των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή  και η Τουρκία προκαλεί εντάσεις με μεγάλο κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα τύπου Ηλιάκη και  να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις» επισημαίνει ο αναλυτής Διεθνούς ασφάλειας Αθανάσιος Κοσμόπουλος.   

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ακόμα και οι αναχαιτίσεις έχουν πρωτόκολλά και κανόνες, τους οποίους όμως  οι Τούρκοι πολλές φορές παραβιάζουν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top