Τσίπρας προς ΠΓΔΜ: Άλλο εθνότητα και άλλο υπηκοότητα

Βολές κατά Μητσοτάκη και Γεννηματά στο υπουργικό συμβούλιο

Υπέρ του διαχωρισμού της εθνότητας από την υπηκοότητα στο Σύνταγμα των Σκοπίων τάχθηκε ο πρωθυπουργός στο σημερινό  υπουργικό συμβούλιο,  καθιστώντας σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση της γειτονικής χώρας  βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο  Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η τροπολογία που κατέθεσαν οι Αλβανοί βουλευτές  απο το κόμμα του Ζάεφ θα πρέπει να περάσει στο Σύνταγμα των Σκοπίων ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών.

«Ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει  εθνότητα αλλά μόνο  υπηκοότητα» ανέφερε στα μέλη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός.  

To  Άρθρο 2 που θα τεθεί σε ψηφοφορία  στηυ σκοπιανή Βουλή στις 15 Ιανουαρίου   προβλέπει ότι η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και η νέα τροπολογία συμπληρώνει ότι η υπηκοότητα δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών με την αλλαγη του συντάγματος στα Σκόπια απογυμνώνει την κριτική της αντιπολίτευσης.

«Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, οι οποίοι εδώ και μήνες επικαλούνται τη δήθεν αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ως άλλοθι για να μην στηρίξουν τη Συμφωνία, να πουν επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ότι δεν τους καίγεται καρφί για τα εθνικά συμφέροντα και ο μόνος λόγος που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γιατί ελπίζουν σε μία ύστατηευκαιρία πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων. Ματαιοπονούν!» τόνισε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.      

 Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης  συνεχίζει να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συζήτηση του Προϋπολογισμού.  «Θα  πείτε ναι εκεί που όλοι οι πρωθυπουργοί είπαν όχι. Ανεβήκατε στη Θεσσαλονίκη, για να προσβάλετε τους Μακεδόνες μέσα στο σπίτι τους» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 
Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους και της λιτότητας

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ

Κριτική αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές  για να πουν ένα ναι ή ένα όχι στη συμφωνία των Πρεσπών».

Αυστηρό μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τα Σκόπια, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δε θα δεχθεί αλυτρωτισμούς. 

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Σκόπια

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Υπέρ της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ. Γεγονός που οδήγησε τη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης το 2015  να επισκεφθεί μετά τα Σκόπια, την Αθήνα  και να προτείνει τους δύο πρωθυπουργούς για το Νόμπελ του 2019.

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία Τσίπρα για το… Νόμπελ

ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ» ΤΟΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΛΑΟ

Στα Σκόπια οι εθνικιστές Βγήκαν και πάλι στους δρόμους ενώ  ιστορικοί και διπλωμάτες κατήγγειλαν τον Ζάεφ, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα πλήττουν την λεγόμενη μακεδονική ταυτότητα..

Οι επερχόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων λειτουργούν και σαν ανάχωμα στο αίτημα των Σκοπιανών ιεραρχών για αναγνώριση αυτοκέφαλής «μακεδονικής»  Εκκλησίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top