Χρέη στο Δημόσιο: Ακατάσχετο έως 4.000 για τους συνεπείς οφειλέτες

Θα τεθεί σε ισχύ από τέλη Φεβρουαρίου

Χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ

Προστασία έναντι των κατασχέσεων έως το ποσό των 4.000 ευρώ θα μπορούν να εξασφαλίσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019 οι συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου.

Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, βρίσκεται στην τελική του ευθεία και προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού, ύστερα από κατάσχεση.

Με το σημερινό όριο του ακατάσχετου λογαριασμού να είναι στα 1.250 ευρώ, στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 13.250 ευρώ.

Η εφορία προχωράει σε κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης έχει 2.500 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, με αποτέλεσμα η εφορία να «τραβήξει» ποσό ύψους 1.250.

Έκτοτε, ο λογαριασμός δεν τροφοδοτήθηκε με χρήματα, ενώ ο οφειλέτης «σήκωσε» τα υπόλοιπα χρήματα. Το σχέδιο της εφορίας προβλέπει την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Με την πληρωμή της πρώτης δόσης, και συγκεκριμένα 1.000 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα, θα έχει τη δυνατότητα να «κινήσει» ποσό ύψους 3.000 ευρώ μέσω του λογαριασμού του.

Κατά τη δεύτερη πληρωμή της δόσης το ποσό αυξάνεται στις 3.200 ευρώ με ανώτατο όριο απελευθέρωσης (όσο πληρώνονται οι δόσεις) τις 4.000 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top