Χαμός στη Βουλή: Η συναίνεση για την αναθεώρηση πήγε… περίπατο

Τσίπρας: Δεν έχεις ιερό και όσιο -Μητσοτάκης: Δίνεις τα ΑΕΙ σε Ρουβίκωνες

Ένταση επικράτησε τελικά στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε σε χαμηλούς τόνους.   

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχουν μεμονωμένα ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών, αλλά  χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα και   ατελέσφορες τις επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε «ευθέως διαλυτική» την πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής. 

Για τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας  τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και την περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

«Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με τον λαό απέναντι» τόνισε ενώ  διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει».

Για το άρθρο 3  επίσης που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας ανέφερε ότι δε χρειάζεται καμία αναθεώρηση και ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης και αντέτεινε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος, σε αντιδιαστολή με την πρόταση  ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση 23 άρθρων. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε πάντως ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και ότι η ΝΔ προσέρχεται  με τις παρακάτω θέσεις:  

- Σταθερός τετραετής κύκλο κυβερνήσεων. Οι  πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. 
- Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής 
-Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. 
-Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών -που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- και του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. 
-Αλλάζει το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ και αποκτά και η χώρα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. «Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι  δε θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και  να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία. 

Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα ενώ εστίασε την κριτική του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ρίξατε την  κυβέρνηση με αυτό το άρθρο». 

 Για τα δημοψηφίσματα τέλος,  ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:  «Θα μείνεις στην ιστορία ως ο άνθρωπος που  εξευτέλισε τα δημοψηφίσματα». 

Η απάντηση του πρωθυπουργού

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε εφ’ όλης της ύλης  και σε υψηλούς τόνους στην κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ.  
Με αφορμή μάλιστα την αναφορά στην εκλογή ΠτΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε για τον κ. Μητσοτάκη: «Αυτό δεν είναι θέση προέδρου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά προέδρου του Εδεσσαϊκού!»  (εννοώντας αθλητικό παράγοντα που δεν μπορεί να αποσαφηνίσει τι πραγματικά θέλει η ομάδα του, σε προ ετών δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση).  

Σκληρή απάντηση έδωσε και για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας έχοντας αιχμηρό διάλογο με τον πρόεδρο της ΝΔ,  στον οποίο ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας:  «Την εκκλησία δεν τη σέβεστε; Τον αρχιεπίσκοπο δεν τον σέβεστε; … Δεν έχετε  ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση στη κυβέρνηση»

Για την Παιδεία ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ότι είναι  «άλλη για  τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top