Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί η παραίτηση Κοτζιά

Στον Ζόραν Ζάεφ τηλεφώνησε αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας

Δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρή για το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά

Σαρωτικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό πυροδοτεί η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς τα κρίσιμα θέματα που είναι ανοιχτά στο συγκεκριμένο υπουργείο είναι πολλά. 

Πρώτο και σημαντικότερο η Συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει πολλά στην επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εμπεριέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο για τον ίδιο. 

Αποκάλυψη Star: Για τα μυστικά κονδύλια η κόντρα Κοτζιά - Καμμένου!

  Τσίπρας: Γιατί αποδέχθηκα την παραίτηση Κοτζιά   

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την παραίτηση Κοτζιά τα τηλέφωνα πήραν φωτιά μιας και οι πολιτικές εξελίξεις ήρθαν τη στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την εφαρμογή της συμφωνίας και στη γειτονική χώρα ο Ζόραν Ζάεφ δίνει μάχη για να συγκεντρώσει τις ψήφους που θα του δώσουν το πράσινο φως για να προχωρήσει. 

Ένα ακόμα ζήτημα που μένει στον αέρα είναι οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. 

Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα ζητά μια πιθανή συμφωνία για την ΑΟΖ να μην παραβιάζει τις προβλέψεις της απόφασης του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την προηγούμενη συμφωνία του 2009. Αυτό όμως καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας την ώρα μάλιστα που η αντιπολίτευση στην Αλβανία, κατηγορεί την κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι ετοιμάζεται να «πουλήσει την αλβανική θάλασσα στους Έλληνες».

Για αποφάσεις που θα φέρουν ραγδαίες εξελίξεις προειδοποιεί ο Κοτζιάς!

Είχε παραιτηθεί και τον Ιούνιο ο Κοτζιάς!

Τέλος ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα, έστω και άτυπα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και πλέον ο μεγάλος γρίφος είναι τι θα κάνουν τα μέλη της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» της οποίας ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς και είναι εταίρος με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» αυτή τη στιγμή έχει τους εξής βουλευτές: Το Νίκο Κοτζιά (Επικρατείας), τον Νίκο Τόσκα στη Β΄ Αθήνας και την Γεωργία Γεννιά στον Πειραιά. 

Τις επόμενες ώρες η κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» αναμένεται να αποφασίσει τη στρατηγική που θα χαράξει από εδώ και πέρα, ενώ με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Νίκου Κοτζιά την ερχόμενη Δευτέρα στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Η ομιλία ήταν ήδη προγραμματισμένη, όμως μετά τις σαρωτικές εξελίξεις, αναμένεται εκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να δώσει τη δική του απάντηση για όσα συνέβησαν και οδήγησαν στην παραίτησή του. 

Τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ζάεφ

Αμέσως μετά την παραίτηση Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή» στον Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Έλληνα ομόλογό του για το κουράγιο και την επιμονή του, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού στη διαδρομή για την επίτευξη της συμφωνίας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top