Απίστευτες προτάσεις της Επιτροπής για την καταπολέμηση της βίας στα ΑΕΙ

Επιτροπή Παρασκευόπουλου: Να φύγουν τα ΑΤΜ - Να βρεθούν χώροι για party!

Νέα ενημέρωση  

Προτάσεις που προκαλούν αίσθηση και μπορούν να χαρακτηρισθούν έως και «παράδοξες»  περιλαμβάνει το πόρισμα  της «Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια»,  στην  οποία προεδρεύει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης  Νίκος Παρασκευόπουλος.    

 Μεταξύ αυτών προτείνεται η απομάκρυνση των ΑΤΜ των τραπεζών από τα ΑΕΙ ώστε να μην…  διαπράττονται ληστείες και απόπειρες κλοπής των χρημάτων τους, ενώ  προτείνεται ο διάλογος με τους καταληψίες  πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η εξεύρεση χώρων για party και συναυλίες!      

Το πόρισμα παραδόθηκε σήμερα στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. 

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται η  Επιτροπή εισηγείται συγκεκριμένα:    

-Κλοπές: Ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα (κλοπών) είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν “θύμα” είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.

-Ληστείες Χρηματαποστολών και ΑΤΜ : Απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ. Εναλλακτικά εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά. 
Διακίνηση Ναρκωτικών - Ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών: Επανεξέταση της χορήγησης υποκαταστάτων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημακούς χώρους

Για προβλήματα στο Πανεπιστήμιο που διαπράττονται από φοιτητές ή ομάδες φοιτητών:  Συστηματική ενημέρωση – κατάρτιση της διοίκησης των ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση  κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης διαμεσολάβησης κλπ

-Κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τους φοιτητές και καθηγητές, που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους φοιτητών, από όλους τους κοινωνικούς χώρους, θα προσαρμόζεται ανάλογα ανά πανεπιστήμιο και θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένος στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ανάπτυξης ιδέας του πανεπιστημίου και στον αλληλοσεβασμό καθηγητών – φοιτητών.

Σε διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές με φθορές ή μη:  Δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής διαπραγμάτευσης και Επικοινωνίας σε κάθε ΑΕΙ η οποία θα είναι αρμόδια για να συζητά με τους φοιτητές που προβαίνουν διεκδικητικού χαρακτήρα καταλήψεις χώρων 

- Σε καταλήψεις χώρων των ΑΕΙ εντός ακαδημαϊκής λειτουργίας από μικτές ομάδες νέων κυρίως (φοιτητών και μη) που χρησιμοποιούν τους χώρους ως στέκια – σημεία συνεύρεσης: Παραχώρηση χώρων σε κοινωνικούς χώρους, όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές τους ΑΕΙ και λειτουργία τους αυστηρά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να συγκροτηθεί.

- Σε υποθέσεις χωρίς άδεια και «αυθόρμητης» χρήσης χώρων των ΑΕΙ για λόγους αναψυχής και διασκέδασης κατά τις νυκτερινές ιδίως ώρες: Δημιουργία χώρων και αιθουσών αναψυχής μέσα στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα είναι και φυλασσόμενοι και ελεγχόμενοι εξωτερικά και θα λειτουργούν με ευθύνη εκπροσώπων φοιτητών (αίθουσα για πρόβες μουσικών συγκροτημάτων του ΑΕΙ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – συναυλιών, θεάτρου, χορού και χοροεσπερίδων κλπ) : η ευθύνη μπορεί να αναλαμβάνεται ανά Σχολή εκ περιτροπής κλπ

-Για τη χρήση ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια: Οι φοιτητές να κάνουν ειδικά μαθήματα κατά της εξάρτησης και μεταπτυχιακά!

Το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου επισημαίνει επίσης ότι «από τα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει ξεκάθαρα κατά πόσο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ελάττωσε τα περιστατικά ανομίας στα ΑΕΙ.  Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, κατά τον πρώτο χρόνο έπειτα από την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, τα περιστατικά βίας πολλαπλασιάστηκαν και η εφαρμογή του νόμου υπονομεύτηκε. Οπότε, μάλιστα, επιχειρήθηκε η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. σε πανεπιστημιακούς χώρους, ακολουθούσε συνήθως πλήθος αντιδράσεων».


Το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου σχολίασε στο twitter o πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.   
 

Ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι  η κριτική ειναι κακόβουλη, ότι στηρίζεται σε ανυπόστατα  επιχειρήματα και φανταστικά σενάρια τα οποία δεν απασχολούν το έργο της Επιτροπής.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top