Στη Δικαιοσύνη καλούνται στελέχη τραπεζών και κομμάτων για τα δάνεια

Ύστερα από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής

Για εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς καλούνται τραπεζικά στελέχη καθώς και στελέχη κομμάτων που ήταν υπεύθυνα για τα ταμεία τους, σχετικά με τη χορήγηση  τυχόν επισφαλών δανείων που έλαβαν τα κόμματα μέχρι το 2012.

Οι εισαγγελείς έστειλαν  κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις σε 50 τραπεζικά στελέχη, που κατά την επίμαχη περίοδο εργάζονταν στην Εθνική Τράπεζα και στην Αγροτική Τράπεζα, τα οποία  καλούνται να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας.

Αναμένεται να αποστείλουν κλήσεις και στους εκπροσώπους των τριών ελεγχόμενων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ,  οι οποίες θα αφορούν το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί στο παρελθόν για το ίδιο ζήτημα τέθηκε στο αρχείο το 2013, αλλά διαβιβάσθηκε στη Δικαιοσύνη εκ νέου στα τέλη του 2017, ύστερα από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής

Τι προκύπτει από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής

Με βάση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προκύπτουν τα παρακάτω για τα δάνεια των κομμάτων : 

- Από τα 418.000.000 ευρώ εξυπηρετούνται μόνο τα 16.000.000 ευρώ.

-Η ΝΔ οφείλει 210.835.840 ευρώ.

-Το ΠΑΣΟΚ οφείλει 189.695.073 ευρώ.

-Το ΚΚΕ οφείλει περίπου 8 εκατομμύρια , τα οποία αποπληρώνονται κανονικά 

ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τις προσπάθειες «θαψίματος» η υπόθεση παίρνει πλέον τον δρόμο της  

«Παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης» αναφέρει  ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Όπως συμπληρώνει μεταξύ άλλων, «το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα φέσια στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της ΝΔ και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ» 
ΝΔ: Επί Μητσοτάκη ολόκληρη η κρατική επιχορήγηση πηγαίνει στην αποπληρωμή δανείων   

ΝΔ: Επί Μητσοτάκη ολόκληρη η κρατική επιχορήγηση πηγαίνει στην αποπληρωμή δανείων   

Πηγή της ΝΔ για το θέμα των δανείων ανέφερε τα εξής:

•    Η ΝΔ έπαψε να δανείζεται τα τελευταία χρόνια και επί Κυριάκου  Μητσοτάκη δίνει σχεδόν όλη την κρατική επιχορήγηση για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. 
•    Δεν έχει κοινοποιηθεί καμία απόφαση υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς μετά από αγωγή της. 
•    Αν και εφόσον  κοινοποιηθεί η ΝΔ  θα την εφεσιβάλει  
•    Δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση σε λογαριασμούς. Δεν ισχύουν τα σχετικά δημοσιεύματα. 

Όπως επίσης υποστηρίζουν από τη ΝΔ για το ύψος των δανείων ουδείς δίνει στοιχεία χαρακτηρίζουν « προφανή» τον  λόγο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δάνεια μέχρι το 2011 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top