ΔΕΘ: Όλο το πακέτο παροχών του Τσίπρα –Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, φόρους,μισθούς

Φοροελαφρύνσεις, μειώσεις εισφορών, νέο μέρισμα αλλά και αναδρομικά

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ τον... σοσιαλισμό, όπως ο ίδιος είπε, αλλά οι ανακοινώσεις του πρώτου μεταμνημονιακού πακέτου οικονομκών μέτρων κλείνουν το μάτι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με τις οποίες βρέθηκε απέναντι η κυβέρνηση τα τελευταία 3 χρόνια.

Ειδικά όσον αφορά στο «καυτό» θέμα των συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χαμηλά τους τόνους, αλλά φάνηκε βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι θα τον διευκολύνουν. Ανάλογη είναι η αίσθηση και για την ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

«Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019, η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Μέρισμα, αναδρομικά και νόμος για τις ελαφρύνσεις των επομένων ετών

Ο χορός των παροχών ανοίγει φέτος κιόλας με την καταβολή νέου μερίσματος από το υπερπλεόνασμα, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Άλλα τόσα θα επιστραφούν σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Έρχονται τα πάνω – κάτω στον ΕΝΦΙΑ

Ως το μεγαλύτερο ατού της θεωρεί η κυβέρνηση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στην επόμενη διετία, η οποία ειδικά για τις «μικρές» περιουσίες θα φτάσει ως το 50%.

Πλήρη μείωση του φόρου κατά 30% θα έχουν όσοι πληρώνουν φέτος ως 233 ευρώ. Για τα μεγαλύτερα ποσά μπαίνει «κόφτης» έκπτωσης 70 ευρώ.

Έτσι, για διαμέρισμα που επιβαρύνεται το 2018 με ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με έκπτωση 30% ο φόρος θα μειωνόταν στα 350 ευρώ, αλλά λόγω του «κόφτη», τελικά θα μειωθεί μόνο κατά 70 ευρώ, δηλαδή στα 430.

Παγίδες μπορεί να κρύβει η μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς θα μεταφερθούν βάρη σε μεγαλύτερες περιουσίες. 

«Ο συνολικός σχεδιασμός το 2020 να έχουμε γυρίσει στο ποσό που εισέπραττε από ΦΜΑΠ, δηλαδή 1,8 δισ. αντί 2,6 δισ. ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλάδος ελαίας στους ελεύθερους επαγγελματίες με μείωση εισφορών

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ, θα έχουν από το 2019 μείωση των εισφορών τους από το 20% στο 13,3%.

Έτσι, για εισόδημα 60.032 ευρώ, το ετήσιο όφελος υπολογίζεται σε 4.002 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Ειδικά για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, έρχεται και μείωση εισφορών για επικουρικές- εφάπαξ στα 64,50 ευρώ το μήνα. Έτσι για εισόδημα 20.032 ευρώ, το όφελος υπολογίζεται σε 1.419 ευρώ. 

Με διαδικασίες εξπρές η αύξηση του κατώτατου μισθού

Από τις αρχές του 2019 η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ θα καταργηθεί ο υποκατώτατος.

Ήδη, «τρέχει» η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ για να περιοριστεί το βάρος για τις επιχειρήσεις, θα επιδοτηθούν πλήρως οι εισφορές για νέους μισθωτούς έως 25 ετών. 

Σε βάθος τετραετίας η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις

Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί κατά 4 - και όχι 3 - μονάδες, αλλά σε ορίζοντα τετραετίας και όχι εφάπαξ.

Επιπλέον, καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος αλλά μόνο για συνεταιρισμένους αγρότες και ανενεργές επιχειρήσεις. 

Επιδότηση ενοικίου, προσλήψεις και μείωση ΦΠΑ αλλά… το 2021

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επιδότηση ενοικίου ως 210 ευρώ για 300.000 οικογένειες, αλλά μένει να απαντηθεί πώς θα χρηματοδοτηθεί, αφού πρόκειται για αντίμετρο της μείωσης των συντάξεων.

Προ των πυλών είναι 7.500 προσλήψεις σε «ευαίσθητες» υπηρεσίες, όπως τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής. ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% κι από το 13% στο 12%, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή ως το... 2021. 

Εξαγγελίες με βάση τα υπερπλεονάσματα

Για τις εξαγγελίες του, ο πρωθυπουργός βασίστηκε πάνω στην κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές για δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αν αθροίσει κανείς παροχές και ελαφρύνσεις φτάνουν ή ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, απλώνονται σε βάθος πενταετίας, δηλαδή από φέτος ως το 2022.
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top