Μοσκοβισί: Τέλος στο μνημόνιο αλλά όχι στις μεταρρυθμίσεις

Χαρακτηρίζει τα 8 χρόνια της κρίσης ιδιαίτερα οδυνηρά για τον ελληνικό λαό

Την άποψη ότι η όλη Ευρώπη βγαίνει από την οκτάχρονη κρίση «συλλογικά ισχυρότερη» εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα την ερχόμενη Δευτέρα 20 Αυγούστου.

«Η 20ή Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος των οκτώ ετών που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά για τον ελληνικό λαό και αποσταθεροποίησε βαθιά την Ευρωζώνη. Ωστόσο, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και της οικονομίας της. Σήμερα, η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και το κάποτε τεράστιο δημόσιο έλλειμμα έχει μετατραπεί σε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα», υπογραμμίζει ο Γάλλος επίτροπος σε γραπτές δηλώσεις του προς τον Τύπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι «η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη», καθώς – παρ' όλο που η λιτότητα έχει τελειώσει – δεν έχει έρθει και το τέλος των μεταρρυθμίσεων.

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί και με τα δυο της πόδια. Η μείωση του δημόσιου χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι οι κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης», εξηγεί.

Όπως σημειώνει, «χωρίς την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει», ενώ παράλληλα «όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα είχαν παρασυρθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στην ελληνική άβυσσο».

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης, ο Π. Μοσκοβισί σημειώνει πως στην αρχή της κρίσης η Ευρωζώνη δεν είχε «ούτε την ικανότητα ούτε τα εργαλεία, πόσο μάλλον την πολιτική κουλτούρα», να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ παραδέχεται πως το Eurogroup «ως συλλογικό όργανο δεν υπόκειται σε πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο».

Τέλος, αναφερόμενος στην 20η Αυγούστου, ο επίτροπος Οικονομικών, χαρακτηρίζει «ιστορική μέρα» το τέλος του μνημονίου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρωζώνη και μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής», αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top