Πολιτική κόντρα για την επίθεση με… γροθιές σε καθηγητή του ΕΜΠ!

Παραιτήθηκε ο Κοσμήτορας του Πολυτεχνείου για τον ίδιο λόγο

ΕΜΠ Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Πολιτική κόντρα προκάλεσε η παραίτηση του κοσμήτορα του ΕΜΠ Παναγιώτη Ψαράκου μετά από καταγγελίες για ξυλοδαρμό καθηγητή από φοιτητές, οι οποίοι επιτέθηκαν και στον ίδιο επίσης, αλλά και σε διοικητική υπάλληλο!  

Στην επιστολή του  προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, ο κοσμήτορας Παναγιώτης Ψαράκος περιγράφει την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής από έναν φοιτητή και δύο ακόμη φίλους του, στην Πολυτεχνειούπολη:  

«Κατά την αποχώρηση από τη γραμματεία της σχολής, ο σπουδαστής (...) συνοδευόμενος από δύο νεαρά άτομα αγνώστων στοιχείων επιτέθηκε απρόκλητα και αιφνιδιαστικά, πρώτα, πισώπλατα στον καθηγητή (...) γρονθοκοπώντας τον στο πίσω δεξιό μέρος του κεφαλιού και στην πλάτη».

Ο κοσμήτορας στην επιστολή του αναφέρει ότι ο φοιτητής και η παρέα του ξυλοκόπησαν ακόμα μια γραμματέα αλλά και τον ίδιο.

«Επιτέθηκε με γροθιές κατά της γραμματέως της σχολής και τη γρονθοκόπησε στο αριστερό μάτι και στο δεξιό ζυγωματικό και κατά μέλους της γραμματείας (...) τον οποίο γρονθοκόπησε στο αριστερό μάτι. Στη συνέχεια, ο φοιτητής (...) σε κατάσταση αμόκ βρίζοντας τη μητέρα και την οικογένειά μου στάθηκε μπροστά μου σηκώνοντας τις γροθιές του σε πυγμαχική στάση και προσπάθησε τρεις με τέσσερις φορές να με γρονθοκοπήσει στο πρόσωπο».

Ο πρύτανης του ΕΜΠ ανέφερε ότι θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για το περιστατικό.

Κεραμέως προς κυβέρνηση: Για πόσο ακόμη θα ανέχεστε την παρανομία

Σε δήλωσή της για το περιστατικό, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως,  αναφέρει απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, στην οποία ασκεί έντονη κριτική:     

«Άλλο ένα περιστατικό βίας έρχεται να προστεθεί στον μακρύ, θλιβερό κατάλογο περιστατικών βίας και ανομίας που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια. 

 Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας φοιτητής και άλλα δύο άτομα αγνώστων στοιχείων, επιτέθηκαν με γροθιές, ύβρεις και απειλές σε καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

 Το εν λόγω περιστατικό ανάγκασε τον Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών σε παραίτηση, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν επιθυμεί να είναι «ο Κοσμήτορας που θα βρει κάποιον καθηγητή μαχαιρωμένο ή θα βρεθεί ο ίδιος μαχαιρωμένος κάποιο βράδυ». 

 Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε τέτοια γεγονότα; 

 Για πόσο ακόμη θα ανέχεστε την παρανομία μέσα στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας; 

 Για πόσο ακόμη θα δίνετε άφεση αμαρτιών σε εκείνους που καταστρατηγούν την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε καταφύγια βίας και ορμητήρια παρανομίας; 

 Εμείς δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτήν τη νοσηρή κατάσταση. 

 Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα: αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα».

Καμίνης: Ενός ακόμη πανεπιστημιακού η ζωή απειλείται

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στη  δική του δήλωση για το ζήτημα, αναφέρει: 

«Ενός ακόμη πανεπιστημιακού η ζωή απειλείται. Ένα ακόμη μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας πέφτει θύμα της πιο ωμής βίας, μέσα στον χώρο που ασκεί το ιερό λειτούργημά του. Ένας ακόμη πανεπιστημιακός δάσκαλος γίνεται στόχος συμμοριών. Η παραίτηση του κοσμήτορα του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολιυτεχνείου κ. Π.Ψαρράκου αποτελεί κόλαφο για τη δημοκρατική μας πολιτεία. Τα πανεπιστήμια πρέπει να ξαναγίνουν πανεπιστήμια και η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση για κάτι τέτοιο. Το άσυλο πρέπει να ξαναπροστατεύσει τις ιδέες και όχι τους τραμπούκους».   

Το θέμα της παραίτησης του κοσμήτορα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και στη Βουλή, ανάμεσε στον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά και στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top