Aντιδράσεις στα 5 νησιά για την οριστική κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ

Σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ Τσακαλώτου – Καμμένου για τα ισοδύναμα

 "Πάγωσαν" οι κάτοικοι των 5 νησιών του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) που δέχονται το μεγάλο όγκο των προσφύγων, όταν έμαθαν ότι μετά από απαίτηση της Γερμανίας στο Eurogroup, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αυξήσει οριστικά και αμετάκλητα το ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά. 

Σαν βόμβα έσκασε στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου η είδηση ότι ο μειωμένος ΦΠΑ έχει τελικά ημερομηνία λήξεως. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Μπαντούνας, ιδιοκτήτης καφετέριας στη Σάμο,  «είναι αδιανόητο να μας εμπαίζουν έτσι με τον ΦΠΑ. Ας πάρουν τους 4.500 μετανάστες από τη Σάμο κι ας τους πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου». 

Στη Χίο πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και όπως σημειώνουν οι έμποροι, με τη διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η αύξηση του ΦΠΑ θα κάνει τα ελληνικά νησιά απλησίαστα.  Όπως επισημαίνει η Θεώνη Βάρη, ελεύθερη επαγγελματίας  της Χίου, πρόκειται για «καταστροφή για το νησί» και «θα αυξηθεί αισθητά το ήδη υψηλό κόστος ζωής».  

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΨΩΝΙ ΣΤΟ EUROGROUP ΜΕ "ΠΑΓΟ" ΣΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 15 ΔΙΣ ΩΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Τα 28 εκατ. ευρώ, που κοστίζει η 6μηνη αναβολή αύξησης του ΦΠΑ, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα δισεκατομμύρια ευρώ των πλεονασμάτων που δεσμεύουν την Ελλάδα. Αυτό δεν εμπόδισε, όμως, το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, να μπλοκάρει τη δόση των 15 δισ. ευρώ ως τις αρχές Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική Βουλή αντέδρασε στη μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Τελικά ο Ε. Τσακαλώτος όχι μόνο δεσμεύθηκε ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο τέλος του χρόνου αλλά κι ότι θα βρει από αλλού τα 28 εκατ. ευρώ για να κλείσει την "τρύπα". 

Κι αν το θέμα του ΦΠΑ θεωρείται δευτερεύον, είναι προφανές ότι αυτή η επίδειξη ισχύος από το Βερολίνο προετοιμάζει το έδαφος για τα παζάρια με τις περικοπές των συντάξεων. 

ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ- ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Καμμένος υποτίθεται ότι συνεννοήθηκαν για το πώς θα βρεθούν τα 28 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλες περικοπές περιγράφει, όμως, το έγγραφο που υποβλήθηκε στο Εurogroup, κι άλλες εξοικονομήσεις δαπανών αναφέρει ο Πάνος Καμμένος με tweet του. Όμως, όπως φάνηκε, το Βερολίνο είναι αυτό που θα αποφασίσει... 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top