Διπλωματική κρίση: Προσπάθησε η Ρωσία να εμποδίσει τη συμφωνία των Πρεσπών;

Η Μόσχα θα απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες ως απάντηση στην Αθήνα

Κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις έχει ξεσπάσει με αφορμή την απέλαση διπλωματών της Μόσχας από την Αθήνα.

Η Ελλάδα αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, κατηγορώντας τους Ρώσους διπλωμάτες για απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Σκάι, επιβεβαίωσε τις ενέργειες της κυβέρνησης που φαίνεται να προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, όλα τα κράτη θα πρέπει να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι' αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» πρόσθεσε, αποφεύγοντας να σχολιάσει εάν ευσταθούν οι πληροφορίες περί παρέμβασης της Μόσχας σε εθνικά ζητήματα, συγκεκριμένα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ρωσία: Θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο». Κοινώς, θα απελαθούν δύο Έλληνες διπλωμάτες από τη Μόσχα.

Κατηγορούνται για παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η υπόθεση αυτή φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψυχρός πόλεμος Αθήνας – Μόσχας: Απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι μέσω χρηματισμού, επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος, ενώ τόνισαν ότι κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία απέτυχε. 

Παράλληλα, καταγγέλλεται η προσπάθεια παρέμβασης της Μόσχας σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ερώτηση Λαγού στη Βουλή: Τι σχέση έχει με την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;

Με αφορμή την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή κατά πόσο η όλη υπόθεση σχετίζεται με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την πρόσκληση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Επειδή η διακρατική κρίση με τη Ρωσία εκδηλώνεται ενώ εξελίσσεται σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα απευθύνει πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ποια είναι η σχέση της απέλασης των Ελλήνων διπλωματών και ποιο παρασκήνιο υποκρύπτει η διπλωματική κρίση με τη Ρωσία;» ρωτά ο κ. Λαγός.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top