Μαλλιά-κουβάρια έγιναν Πατούλης και Σκουρλέτης στη Βουλή

Για τα χρήματα της αυτοδιοίκησης και την αναλογία των προσλήψεων

Σκληρή κόντρα  ανάμεσα σε Πατούλη και Σκουρλέτη στη Βουλή

Κόντρα σε πολύ υψηλούς τόνους είχαν στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Η κόντρα ξεκίνησε με αφορμή το θέμα των προσλήψεων στους δήμους.

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τον κ. Πατούλη εάν τάσσεται υπέρ του μοντέλου της μίας πρόσληψης, για κάθε πέντε αποχωρήσεις, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από του χρόνου θα πάμε στο ένα προς ένα, που είναι μία επιτυχία της κυβέρνησης. Θέλετε το ένα προς ένα ή να γυρίσουμε στο ένα προς πέντε στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πρέπει να τοποθετηθείτε απέναντι στη πρόταση του κ. Μητσοτάκη» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του ΚΕΔΕ.

«Είστε δύο χρόνια υπουργός. Κάντε το, μη μιλάτε για θέσεις και μη μας συνδέετε με το όποιο κόμμα. Εμείς θεωρούμε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν το προσωπικό που απαιτείται. Ούτε το ένα προς ένα φτάνει.  Οι δήμοι πρέπει να πάρουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην μπλέκονται τα κόμματα» αποκρίθηκε ο κ. Πατούλης, κατηγορώντας τον υπουργό ότι τα έχει κάνει «μπάχαλο» και «δεν μας επιτρέπεται να προσλάβουμε».

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εκρηκτική, καθώς ο κ. ΣΚουρλέτης κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι έκανε προσωπική προπαγάνδα με χρήματα από το δημοτικό ταμείο του δήμου Αμαρουσίου.

«Πληρώσατε 300.000 ευρώ από τα λεφτά του ελληνικού λαού για να κάνετε προσωπική προπαγάνδα» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

«Είστε λαϊκιστής, ντροπή σου, ντροπή σου! Πόσα δίνετε εσείς για τις δικές καμπάνιες;» απάντησε έξαλλος ο κ. Πατούλης.

«Εδώ είναι Βουλή και όχι το δημοτικό συμβούλιο του Αμαρουσίου» είπε εκ νέου ο κ. Σκουρλέτης, με την πρόεδρο της Επιτροπής Γιώτα Κοζομπόλη να επιχειρεί να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα.

«Θα έπρεπε να σταματήσετε τον υπουργό» είπε, απευθυνόμενος προς αυτήν, ο κ. Πατούλης.

Απλή αναλογική και «σπάσιμο» περιφερειών

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται, εξάλλου, από το πρωί, η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα "Κλεισθένης", που προβλέπει την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάτμηση της Β' Αθήνας σε τρεις μικρότερες περιφέρειες και το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο περιφέρειες.

Στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τάσσονται κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν ενισχύει την κυβερνησιμότητα. Αντίθετα δημιουργεί ακυβερνησία, ενώ καταργεί την αντιπροσωπευτικότητα στη διοίκηση των δήμων.

Για θετική κατεύθυνση του νομοσχεδίου κάνουν λόγο οι περισσότεροι φορείς που εκπροσωπούν μικρές κοινότητες και νησιά καθώς και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

Το απόγευμα, στις 6, θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ενώ αύριο θα ολοκληρωθεί σε Β΄ Ανάγνωση,

Η ψήφισή του από την Ολομέλεια αναμένεται να γίνει έως τέλος της εβδομάδας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top