Στουρνάρας: Βιώσιμο το χρέος, ίσως προλάβουμε την ποσοτική χαλάρωση

Ο πρόεδρος της ΤτΕ ζητά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία της 21ης Ιουνίου του Eurogroup εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκφράζει ο Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη Νομισματική Πολιτική 2017-2018.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα στο άμεσο μέλλον, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Μία εξ αυτών είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να μην επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε πρακτικές του παρελθόντος, που έφεραν την κρίση.

Άλλο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής ζητά η ΤτΕ

Η έκθεση επισημαίνει πως απαιτείται η υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδει την έκθεση της κεντρικής τράπεζας στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση

Όπως εξηγεί, η υπερβολική εξάρτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές συνιστά αντικίνητρο τόσο για την εργασία όσο και για τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη στροφή των δραστηριοτήτων προς την παραοικονομία και παρέχει κίνητρα για φοροδιαφυγή.

Να ενταθούν οι προσπάθειες για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες μείωσης των κόκκινων δανείων προκειμένου να ξεπεράσουν τους στόχους που είχαν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες υπέβαλαν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 αναθεωρημένους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ο στόχος για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2019 τίθεται σε 64,6 δισ. ευρώ (από 66,4 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά).

Ίσως προλάβουμε την ποσοτική χαλάρωση, εκτιμά ο Στουρνάρας

Ο επικεφαλής της ΤτΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως τονίζει, εδομένου ότι οι αποφάσεις του Eurogroup συνδέονται με ενισχυμένη εποπτεία και αιρεσιμότητα (που αποτελούν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για τη θέσπιση προληπτικής γραμμής στήριξης), ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει τη διατήρηση της "παρέκκλισης" (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα, παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (στην κανονική χρονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης).

Ο επικεφαλής της ΤτΕ παρέδωσε την έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top