Χωρίς συμπεράσματα μέχρι στιγμής η Σύνοδος Κορυφής, λόγω Ιταλίας

Αναβάλλεται για την Παρασκευή η δημοσιογραφική διάσκεψη Τουσκ- Γιούνκερ

sinodoskorifis

Δεν εγκρίθηκαν συμπεράσματα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ακυρώθηκε η δημοσιογραφική διάσκεψη των Προέδρων Τουσκ και Γιούνκερ που ήταν προγραμματισμένη.

Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν, ενώ οι ηγέτες αναμένεται να συνεχίσουν στο δείπνο με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα είχε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tajani και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ καθώς και συζητήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα, την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τα ψηφιακά και άλλα ζητήματα όπως η διεύρυνση, την πτήση MH-17 και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο", αναφέρει ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ.

"Δεδομένου ότι ένα μέλος διαφώνησε του σχετικά με το σύνολο των συμπερασμάτων, δεν έχουν συμφωνηθεί συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο", διευκρινίζει. "Για το λόγο αυτό, η δημοσιογραφική διάσκεψη από τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ  (τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ) ακυρώθηκε και θα διεξαχθεί αύριο μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ευρώ", καταλήγει ο Πρέμπεν Άαμμαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, η χώρα που κράτησε επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα, ήταν η Ιταλία με σκοπό να πιέσει για βελτίωση των διατυπώσεων σε σχέση με το προσφυγικό.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

ΑΣΚΗΣΕ ΒΕΤΟ Η ΙΤΑΛΙΑ

Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει η Ιταλία και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top