Έχουμε συμφωνία για το χρέος: 10ετή επιμήκυνση και δόση 15 δισ.

Ανοίγει νέα σελίδα για τη χώρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup

Τη σημαντική ελάφρυνση του κόστους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ένα εξίσου σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο στη χώρα, τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της εξόδους της χώρας από το 3ο πρόγραμμα διάσωσης, αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Τη λύση στην κρίσιμη εξίσωση για τo ύψος της τελευταίας δόσης και την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων, έδωσαν οι τρεις υπουργοί οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας, Τσακαλώτος, Σολτς και Λεμέρ, σε τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Βάσει της απόφασης, το ύψος της τελευταίας δόσης θα είναι 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δις θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η Ελλάδα μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει ελεύθερα αν θα αποπληρώσει και τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ με χρήση άλλων χρηματοδοτικών μέσων.

Συνολικά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας περί τα 20 δισ. που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για 18 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις της και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και 2,2% ως το 2059, αλλά και να ολοκληρώσει εμβληματικά έργα όπως το κτηματολόγιο και οι σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα θα ελέγχεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2023 με αποστολές των θεσμών στις οποίες θα μετέχει κανονικά και το ΔΝΤ. Στη βάση αυτού του ελέγχου, η ευρωζώνη θα εκταμιεύει ετησίως περί το 1 δις ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS/SMPs) και παρομοίως ο ESM θα απεμπολεί ετησίως το step - up των επιτοκίων. Τα χρήματα αυτά θα έρχονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του 2018.

Η νομική βάση παραμένει η ενισχυμένη εποπτεία, του διπλού λεγόμενου πακέτου του ευρωπαϊκού εξαμήνου και οι αναφορές θα διαβιβάζονται στο Eurogroup. Eπιπλέον η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρέχει στην Ελλάδα εμπειρογνωμοσύνη για την εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον η ευρωζώνη αναδιαρθρώνει εμπροσθοβαρώς και στο διάστημα μέχρι την 20η Αυγούστου το δημόσιο χρέος με μια περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF 10 και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης η ευρωζώνη δεσμεύεται να επανεξετάσει το ζήτημα το 2032, υπό την προϋπόθεση της τήρησης συνετής δημοσιονομικής πολιτικής κάνοντας μια αναφορά σε ένα πιθανό μηχανισμός σύνδεσης των πληρωμών με την ανάπτυξη στην περίπτωση ενός πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου.

Ο ρόλος του ΔΝΤ:
 

Σε ότι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, το Ταμείο καλωσορίζει την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, συμφωνεί ότι αυτό μπορεί να κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, όμως το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος του Ταμείου δεν θα ενεργοποιηθεί.

“Τέλος, συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Επίσης επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειες της για μεταρρύθμιση και επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη”, καταλήγει η απόφαση.

Το ΔΝΤ θα στείλει ξανά το κλιμάκιό του στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να ολοκλήρωση την σχετική έκθεση του άρθρου 4 για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, βάσει της οποία θα καταρτιστεί και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αγκάθι  ΕΛΣΤΑΤ και ΤΑΙΠΕΔ
 

Τέλος οι 19 Υπουργοί εκφράζουν τη δυσφορία τους για το ότι “συνεχίζονται οι νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ”, όπως και εναντίον του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων.
 

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

“Είναι ένα Eurogroup που θα το θυμόμαστε, καθώς η Ελλάδα αποφοιτά από το πρόγραμμα διάσωσης και εντάσσεται στις χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αποτελώντας άλλη μια ιστορία επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Τσεντένο, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη του Eurogroup που συνεδρίαζε ως τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λουξεμβούργο.

Ο Πρόεδρος Σεντένο έκανε λόγο για νέες ευθύνες για την Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου μέσω του προγράμματος αναπτυξιακής στρατηγικής και ξεκαθάρισε ότι η “ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για την παραμονή της χώρας στον αυτόνομο δανεισμό”.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία και ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο στην υπαρξιακή κρίσης του κοινού νομίσματος.

Ο επικεφαλής του  ΕSM Κλάους Ρέγκλιγκ, επεσήμανε την ιστορικότητα της στιγμής, ειδικά για όσους παρακολούθησαν τις δραματικές νύχτες του 2015 και 2012, όταν η σταθερότητα του οικοδομήματος είχε απειληθεί, υπενθυμίζοντας τις τραγικές συνέπειες που θα είχε άλλη κατάληξη.
 

Τσακαλώτος: “Το χρέος είναι πλέον βιώσιμο”

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε "ικανοποιημένος" από τη συμφωνία που του Eurogroup για την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και η Ελλάδα μπορεί να βγει άφοβα στις αγορές.

"Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη μετά από αυτή τη συμφωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν ξεχνά τι πέρασε ο ελληνικός λαός και πολύ γρήγορα ο λαός αυτός πρέπει να δει πρακτικά αποτελέσματα και η ανάπτυξη να φτάσει πρακτικά σε όλους”, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top