Τζανακόπουλος: Όπως με λένε Δημήτρη, οι Σκοπιανοί αυτοπροσδιορίζονται «Μακεδόνες»

Πώς σχολίασε την αναφορά του Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στις Πρέσπες

Τζανακόπουλος: Αυτοπροσδιορίζονται σαν "Μακεδόνες"

 Υπέρ του αυτοπροσδιορισμού στην ονομασία της εθνικότητας για τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, τάχθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και στην εκπομπή «Αlpha ρεπορτάζ».

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα «και τότε και μόνο τότε η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να φέρει τη συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να ζητήσει την κύρωσή της. Μόνο μετά από αυτή την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ και επομένως θα είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη».  

Για την αναφορά του Ζόραν Ζάεφ στη χθεσινή ομιλία του, στην οποία μίλησε για «Μακεδόνες, Έλληνες και Ευρωπαίους», ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε όσον αφορά το αν τους έχει δώσει η Ελλάδα το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες»:

«Δεν το ζητούσαν από εμάς αυτό το δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα ο καθένας το έχει με βάση τον αυτοπροσδιορισμό. Όπως λένε εμένα Δημήτρη, τον άλλο Θανάση, τον τρίτο Βαγγέλη και τον τέταρτο Ζόραν, κατά τον ίδιο τρόπο κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται με τον τρόπο που θεωρεί ότι ταιριάζει και αρμόζει στην ιστορία του λαού του. Επομένως, μια συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει κατά κανέναν τρόπο τους όρους αυτοπροσδιορισμού κοινωνιών, λαών, ακόμα και ανθρώπων».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, “κατά τους ίδιους και κατά τους όρους που προσδιορίζουν τους εαυτούς τους, λένε ότι είναι Μακεδόνες κατά τον ίδιο τρόπο που και οι Έλληνες της Μακεδονίας, που ανήκει στην Ελλάδα, το 51% της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, λένε ότι είναι Μακεδόνες».  Διευκρίνισε ακόμη ότι με βάση τη συμφωνία  «τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία -πρέπει να σας πω ότι γίνονται αποδεκτά και στην Ελλάδα- τα οποία λένε «Μακεδόνας», θα υπάρχει μία κάθετος που θα λέει πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Για το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στα Σκόπια και στο μέλλον να μην βρίσκεται στο προσκήνιο ο Ζάεφ αλλά ένας «επόμενος Γκρουέφσκι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Υπάρχει μια τεράστια φοβικότητα από κύκλους της ελληνικής δεξιάς κατά κύριο λόγο, που αναπαράγουν αυτού του τύπου την επιχειρηματολογία. Πρόκειται περί πλήρους ανοησίας και θα σας πω γιατί. Διότι αυτή τη στιγμή με τη συμφωνία, για να μην πάμε σε πιο πολύπλοκα πράγματα, το γειτονικό μας κράτος αναγνωρίζει, πρώτον ότι θα πρέπει να απαλειφτεί, μάλλον αποδέχεται ότι θα  πρέπει να απαλειφτεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά της και δεύτερον αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Επομένως, ο αλυτρωτισμός –ξέρετε- προϋποθέτει αλύτρωτους πληθυσμούς. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στη συμφωνία ότι δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί, διαλύεται και κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού»

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης ότι η πρόσκληση την οποία θα πάρουν οι γείτονές μας για το ΝΑΤΟ, θα είναι μία πρόσκληση υπό αίρεση. «Διότι ως Βόρεια Μακεδονία θα γίνει η αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπό την αίρεση ότι θα κερδηθεί το δημοψήφισμα από τον κύριο Ζάεφ και τη θέση για τη μετονομασία της γείτονος και θα αλλάξει το Σύνταγμα. Εφόσον δεν πληρωθούν αυτά τα βήματα, τότε η πρόσκληση είναι αυτοδικαίως άκυρη».

Τέλος, όσον αφορά το «αν θα αντέξει η κυβέρνηση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: « Από το 2016 και μετά, κάθε δύο, τρεις, τέσσερις μήνες τίθεται θέμα από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή από τη μεριά εκδοτικών συγκροτημάτων για πτώση της κυβέρνησης. Όλα αυτά έχουν διαψευστεί και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται. Εμείς δεν πρόκειται να κουραστούμε να αποδεικνύουμε ότι είμαστε μακράς πνοής. Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία και θα την ολοκληρώσουμε με επιτυχία, έχοντας βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή επιτροπεία μετά από οκτώ χρόνια» .

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top