Βόρεια Μακεδονία: Η επόμενη μέρα της συμφωνίας

«Κακή η συμφωνία» λένε επτά στους δέκα στους Έλληνες

Με τη μπάλα να βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων ξεκινά η επόμενη μέρα της συμφωνίας με τα Σκόπια, που υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει στις επόμενες μέρες να κυρώσει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων ώστε να έρθουν τα πρώτα καλά νέα για τη χώρα του.

Ειδικότερα, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25-26 Ιουνίου) αναμένεται να δοθεί προφορική διατύπωση για τη διεύρυνση της ΕΕ με τη «Βόρεια Μακεδονία».

Θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (28-29 Ιουνίου), η οποία επίσης θα εκπέμπει «πράσινο φως» στα Σκόπια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το ελληνικό προσκλητήριο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και την ΕΕ θα έρθει στις 11 Ιουλίου. Θα είναι, ωστόσο, με αστερίσκο μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα στα Σκόπια (πιθανότατα τον Σεπτέμβριο) και να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, τότε η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή ώστε να τεθεί επίσημα σε ισχύ.

Επτά στους δέκα κατά της συμφωνίας

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (68,3%) χαρακτηρίζουν κακή τη συμφωνία για το Μακεδονικό, που σύνηψε η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ τη συνυπογραφή της από την ελληνική πλευρά επικροτεί μόλις το ισχνό ποσοστό του 22,9%, σύμφωνα με γκάλοπ της Marc για το Πρώτο Θέμα.

Περισσότερο αρνητικοί στη συμφωνία είναι οι Βορειοελλαδίτες, καθώς το 76,1% όσων μένουν σε Μακεδονία και Θράκη θεωρούν κακή τη συμφωνία, όπως και οι άνδρες, σε ποσοστό 68,5%, αλλά και οι νέοι στην ηλιακή κατηγορία των 18-43 ετών που την αξιολογούν αρνητικά σε ποσοστό 72,7%. 

Η αντίθεση των πολιτών στη συμφωνία είναι έντονη ακόμη και στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό να είναι στο 48,9%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top