Μογκερίνι και Χαν χαιρετίζουν τη συμφωνία Ελλάδας- ΠΓΔΜ

Ικανοποίηση και στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων

Μογκερίνι και Χαν χαιρετίζουν τη συμφωνία Ελλάδας- ΠΓΔΜ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν χαιρετίζουν τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων, συγχαίρουν τους δύο πρωθυπουργούς και παραπέμπουν στο Συμβούλιο για υιοθέτηση της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την πΓΔΜ

"Συγχαίρουμε ολόψυχα τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους και την ηγεσία τους στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους, η οποία συμβάλλει στη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, συμπληρώνοντας ότι "αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και των ομάδων τους, αλλά πρωτίστως ανήκει σε όλους τους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης στο σύνολό της".

Μογκερίνι και Χαν αναφέρουν ότι "η διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, και με την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν επίσης σαφή απόδειξη της εξουσίας της πολυμερούς διπλωματίας, του διαλόγου, του σεβασμού και της προθυμίας να βρουν λύσεις win-win για τα πιο δύσκολα θέματα".

"Μαζί, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα το παράθυρο ευκαιριών που έχει ανοίξει διάπλατα για να συνοδεύσει και να εδραιώσει τους ανέμους της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή", τονίζουν στο μήνυμά τους.

"Η Ευρωπαϊκή Δυτικά Βαλκάνια, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή και έχουμε ενδιαφέρον και ευθύνη για να την χρησιμοποιήσουμε σωστά", συνεχίζουν.

Ικανοποίηση και στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ σχετικά με το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. "Αναμένουμε ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου και θα επιτρέψει την ευημερία των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων", αναφέρει η ομάδα των Σ&Δ.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Ούντο Μπούλμαν, δήλωσε μάλιστα ότι  "η σημερινή επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς που οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν είχαν κατορθώσει να κάνουν περισσότερα από 25 χρόνια. Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα για αυτή την ιστορική συμφωνία , καθώς και το λαός της Βόρειας Μακεδονίας που έφτασε στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top