Κρίσιμες στιγμές για το Μακεδονικό: Επικρατέστερο όνομα το Severna Makedonija

Αναμένει νέο τηλεφώνημα ο Τσίπρας από Ζάεφ

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star

 

Στην τελική ευθεία για μια συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ φαίνεται ότι έχουν μπει Αθήνα και Σκόπια μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Επικρατέστερο όνομα, το οποίο φαίνεται να επέλεξε η πλευρά των Σκοπίων είναι το Severna Makedonija, «Βόρεια Μακεδονία» δηλαδή, το οποίο θα χρησιμοποιείται erga omnes, για όλες τις χρήσεις τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στη γλώσσα και την εθνότητα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν προσδιορισμοί που θα καταδεικνύουν τη σλαβική καταγωγή τόσο της γλώσσας, όσο και των πολιτών.

Όλα όμως αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα στο νέο τηλεφώνημα που περιμένει η Αθήνα από τον Ζόραν Ζάεφ, ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Στη χθεσινή συνομιλία Τσίπρα – Ζάεφ για μια ακόμα φορά φάνηκε η προσπάθεια των Σκοπίων να επιτύχει μια πιο ευέλικτη συμφωνία, ειδικά όσον αφορά στην εσωτερική χρήση του νέου ονόματος που θα προτιμούσε να είναι «Μακεδονία» χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό.

Η Αθήνα όμως ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και δόθηκε εκ νέου ραντεβού για σήμερα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας», αλλά με τρόπο που διασφαλίζει τη σλαβική καταγωγή της και το διαχωρισμό της από την αρχαία ελληνική.

Όσον αφορά στο θέμα της εθνότητας και στα διαβατήρια, θα υπάρχει αναγραφή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, ενώ υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση για το θέμα των ταυτοτήτων, όπου ενδέχεται να παραμείνει ο όρος «Μακεδονική», ο οποίος πιθανός να φέρει εντός αγκύλης τον όρο «σλαβική», ώστε να γίνεται ο διαχωρισμός.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή είναι προς όφελος της Ελλάδας, καθώς επιτυγχάνεται η χρήση του νέο ονόματος erga omnes και απαλείφονται όλα τα αλυτρωτικά σημεία από το Σύνταγμα των Σκοπίων.

Αν ο Ζόραν Ζάεφ δώσει σήμερα το πράσινο φως, η Αθήνα θα περιμένει έως τις 25 Ιουνίου μέχρις ότου περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Σε περίπτωση που πάνε όλα καλά θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top