Καθηγητές σε δημόσια ΙΕΚ εργάζονται απλήρωτοι και χωρίς σύμβαση!

«Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα εξοφληθούμε αλλά δεν το έκαναν λόγω… αξιολόγησης» λένε συνδικαλιστές

Απλήρωτοι και χωρίς σύμβαση οι καθηγητές στα δημόσια ΙΕΚ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι περισσότεροι καθηγητές των δημοσίων ΙΕΚ.

Tο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) – που είναι ο αρμόδιος φορέας που τα εποπτεύει – εμφανίστηκε ασυνεπές στη ρητή διαβεβαίωσή του.

Όπως είχε υποσχεθεί, θα καταβληθούν ως τις 29 Μαΐου όλα τα οφειλόμενα που αντιστοιχούν στις απολαβές τους της πρώτης διδακτικής περιόδου, η οποία αφορά το διάστημα Οκτώβριος 2017 – Φεβρουάριος 2018.

Αν και η δέσμευση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ήταν σαφής ότι θα εξοφλούσε για τη συγκεκριμένη περίοδο, όλους τους πιστοποιημένους καθηγητές –χωρίς να διευκρινίζει πάντως τι ακριβώς θα γίνει με όσους δεν έχουν τη σχετική πιστοποίηση –, αυτό δεν συνέβη.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτές που έχουν το δύσκολο έργο να διδάσκουν ενηλίκους, προκειμένου να αποκτήσουν τα προσόντα για να μπουν στην αγορά εργασίας, είδαν να πληρώνονται μέρος των αποδοχών τους, ενώ άλλοι καθόλου. Διότι σε ορισμένα δημόσια ΙΕΚ καταβλήθηκαν χρήματα, ενώ σε άλλα, όπως για παράδειγμα της Γλυφάδας, όχι.

Διαβάστε ακόμη: «Εγκαταλειμμένα» τα δημόσια ΙΕΚ: Απλήρωτοι οι καθηγητές, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για φωτοτυπίες

Οι αρμόδιοι μιλούν για προβλήματα που αφορούν σε παρουσιολόγια, τα οποία δεν δόθηκαν εγκαίρως ή σε εκκρεμότητες στις αναθέσεις διδασκαλίας, μετά από ενστάσεις που έγιναν και αφήνουν να εννοηθεί ότι τα υπόλοιπα θα καταβληθούν ως τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, καθηγητές υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα εμπαιγμού κι ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ απλώς επιχείρησε να τους ρίξει στάχτη στα μάτια, καταβάλλοντας μόνο ένα μέρος του ποσού.

Και τούτο, διότι θεωρούν ότι η ευθύνη βαραίνει πλήρως τον εποπτεύοντα φορέα, αφού καθυστέρησε υπερβολικά να ρυθμίσει τις οικονομικές εκκρεμότητες.

Ανησυχούν δε, αν θα τους δοθούν άμεσα και οι υπόλοιπες οφειλές, της πρώτης περιόδου. Συνδικαλιστές μάλιστα βλέπουν σκοπιμότητα στις καθυστερήσεις πληρωμής, τις οποίες συσχετίζουν με την αξιολόγηση από τους πιστωτές, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξηθεί, έστω κι αν βγει «από τη μύγα, ξύγκι»…

Πηγές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ απέδιδαν τις καθυστερήσεις σε σοβαρό τραυματισμό του προέδρου, Δημήτρη Ζέρβα, που δεν του επέτρεπε την άσκηση των καθηκόντων του για μεγάλο διάστημα.

Όμως οι καθηγητές των δημοσίων ΙΕΚ αντιτείνουν ότι, αν ισχύει αυτό, δείχνει περίτρανα την κακή λειτουργία του ιδρύματος, καθώς θα έπρεπε να υπήρχαν οι διασφαλίσεις ελέγχου από τους εργαζόμενους στο φορέα. 

Άλλωστε για τη δεύτερη διδακτική περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, παρότι φθάνει στο τέλος της, οι εκπαιδευτικοί ακόμη δεν έχουν κληθεί να υπογράψουν τις συμβάσεις τους!

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται πάλι για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει», μας έλεγε συνδικαλιστής, ο οποίος πρόσθετε: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top