Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε.

Σύνοδος κορυφής στο Σάλτσμπουργκ τον Σεπτέμβριο για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της αυστριακής προεδρίας

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ο Πρόεδρος της Koμισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, επαίνεσε σήμερα την αυστριακή κυβέρνηση και προσωπικά τον Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην έδρα των Ευρωπαϊκών Θεσμών πριν από την επίσημη ανάληψη της εξάμηνης κυλιόμενης αυστριακής προεδρίας (1/7/2018).

Σε κοινές δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Αυστριακός Καγκελάριος έθεσαν ως προτεραιότητα για το επόμενο εξάμηνο την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο 28 για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με τον Καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι η Frontex αποτελεί το βασικό σημείο συναίνεσης μεταξύ των Κρατών Μελών, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

"Σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης είναι απαραίτητο να βρούμε μια λύση, δεν ξέρω πότε θα είναι εφικτό", δήλωσε ο Γιούνκερ, μια μέρα μετά την αποτυχία των Υπουργών Εσωτερικών να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση του κανονισμού του  Δουβλίνου. "Θα μιλήσουμε γι `αυτό στο τέλος της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, υπήρξε μια πολύ περίπλοκη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών χθες ", πρόσθεσε." Για μένα, η προστασία των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προτεραιότητα σε σχέση με άλλα θέματα ", ανέφερε.

O Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη προεδρία, βλέποντας την Αυστρία ως "γέφυρα" μεταξύ Δύσης και Ανατολής. "Η Κομισιόν και η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινούνται χέρι χέρι, με αμοιβαίο σεβασμό", δήλωσε. "Μερικές φορές με διαφορετικές ιδέες, αλλά υπάρχουν πολλές αλληλοεπικαλύψεις", συμπλήρωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, "καθώς η αυστριακή διοίκηση θεωρείται στις Βρυξέλλες ως σαφώς φιλοευρωπαϊκή ομοσπονδιακή κυβέρνηση".

"Ασχολήθηκα με όλα τα θέματα - τα Δυτικά Βαλκάνια, τον προϋπολογισμό, τα θέματα των προσφύγων, τις κοινωνικές υποθέσεις, τα πάντα", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Αυστρι;κός Καγκελάριος, εξήρε το γεγονός ότι η Αυστριακή Προεδρία, είναι η τελευταία "πλήρης" Προεδρία πριν από τις ευρωεκλογές, τόνισε ότι έχει καθοριστική σημασία το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων φακέλων πριν τις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 300 σχετικοί "τρίλογοι" μεταξύ των θεσμών. Ανακοίνωσε τέλος τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ στις 20 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο το μεταναστευτικό και γενικώς την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.

Photo: AP IMAGES  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top