Reuters: Αναβάλλεται η έκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, λόγω Ιταλίας!

Προβλήματα στην έξοδο στις αγορές από την πολιτική αναταραχή στη γειτονική χώρα

Αναβάλλεται η έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
Πρώτη δημοσίευση 17.51 

Αναβάλλεται η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου από τη χώρα μας, λόγω της αναταραχής που προκάλεσαν  στις χρηματαγορές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο  κυβερνητικούς αξιωματούχους!

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η επιστροφή στις αγορές το καλοκαίρι και πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, με την έκδοση νέου ομολόγου, πιθανότατα 10ετούς διάρκειας. Όμως,  σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους η υλοποίηση του σχεδίου αναβάλλεται μέχρι το φθινόπωρο, με την ελπίδα η Ελλάδα να έχει διασφαλίσει μέχρι τότε την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

«Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή δεν πρόκειται να συμβεί» διευκρίνισε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.   

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα δύο φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ένα επταετές ομόλογο τον Φεβρουάριο και ένα πενταετές τον Ιούλιο.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία προκάλεσαν την αντίδραση των αγορών με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4,5%, ενώ η απόδοση του 7ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 58 μονάδων βάσης, στο 4,24%.

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 15 δισ. ευρώ για αποπληρωμές χρέους μέχρι  το τέλος του 2019, με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να ισχυρίζονται ότι οι  ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι το 2020  μπορούν να καλυφθούν εύκολα χωρίς να χρειασθεί η έκδοση ομολόγου.

«Έχοντας ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε για να προβούμε στην επόμενή κίνησή μας μετά το τέλος του προγράμματος. Επιπλέον, θα υπάρξει και η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ακόμη στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπήρξε ποτέ απόφαση για έκδοση10ετούς ομολόγου

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, κύκλοι του Υπουργείου  επισημαίνουν για το ίδιο θέμα τα  εξής:

•         Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση

έκδοσης.

•         Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ.

•         Ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει-όπως  έχει ήδη κάνει-δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

•         Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος  διαθέτει  την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου.

Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top