Στην κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες με τα Σκόπια για το όνομα

Αλλά και αισιοδοξία από Ζάεφ- Κοτζιά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία

Αισιόδοξοι για λύση εμφανίστηκαν τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επικίνδυνο τον Πρωθυπουργό και αλαζόνα τον Νίκο Κοτζιά ενώ κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία τάχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Είναι μόνο ζήτημα ημερών. Από τη στιγμή που θα μιλήσω με τον ομόλογό  μου, θα ενημερωθεί και το κοινό» τόνισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πρόσθεσε:   «Θέλω αυτές τις ημέρες να έχουμε επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μόλις συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες, θα τις κοινοποιήσουμε άμεσα στον λαό»

 ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑΣ – ΤΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Και ο Υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Κοτζιάς , εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει ναυάγιο, ενώ  επανέλαβε ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην ΕΡΤ 1 ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα  «Βόρεια, Νέα και Άνω Μακεδονία». Όπως επίσης ανέφερε  «η ηγεσία στα Σκόπια συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες» και αυτό «έπαιξε ένα ρόλο να θελήσει να αναστοχαστεί».

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ 21 ΠΟΛΕΙΣ

Πυρετώδεις  όμως είναι οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν αύριο το βράδυ  σε 13 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και οκτώ πόλεις στην υπόλοιπη χώρα από τη Λάρισα ως την Κέρκυρα και την Ρόδο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΑΛΑΖΟΝΑΣ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ

 Ο Νίκος Κοτζιάς  δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατι επέμεινε ότι έχει αναγνωριστεί «μακεδονική γλώσσα»  από το 1977 και υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία συζητούσε το όνομα «Μακεδονία -  Σκόπια».  «Ο Τσίπρας είναι επικίνδυνος για τα εθνικά θέματα, και ο Κοτζιοάς  μοιάζει να στηρίζει τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς και μάλιστα με αλαζονεία» δήλωσε συγκεκριμένα για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος της ΝΔ.   

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ : ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε κατά της συμφωνίας με τον όρο Μακεδονία αλλά πήρε αποστάσεις από τα συλλαλητήρια.

«Το όνομα Μακεδονία  δεν είναι εύκολο να το δανείσουμε, να το δώσουμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, συμπληρώνοντας όμως ότι «όλα αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με συλλαλητήρια, με φωνές».

Άλλοι ιεράρχες όμως  στηρίζουν ανοιχτά τα συλλαλητήρια, στέλνουν κάλεσμα συμμετοχής με εγκυκλίους στους πιστούς  ή προτείνουν δημοψήφισμα, όπως ο  Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος,  ο οποίος αναρωτήθηκε:  «Γιατι δεν κάνουν ένα δημοψηφισματάκι;  Υπάρχει αδικία της Μακεδονίας, αδικία του ελληνικού λαού, αδικία της ιστορίας, και πρέπει να φωνάξει ο κόσμος».  

 Φ. ΦΡΑΓΚΟΣ: ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο στρατηγός και πρώην υπουργός ΄Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος. «Να τη χαίρονται τη συμφωνία αυτοί που δεν τολμούν την να πάνε στο λαό» δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».  

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ   

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως  οι πολιτικές αντιδράσεις (διαδηλώσεις VMRO και Ιβανόφ)  στα Σκόπια δεν ήταν απαγορευτικές ώστε να μη γίνει το επόμενο βήμα αλλά και ότι πέρασε ένας κύκλος πίεσης

Όπως συμπληρώνουν, από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την άλλη πλευρά δεν υπάρχει πλέον το αίτημα για νέο γύρο συζητήσεων, που έβαζαν την προηγούμενη εβδομάδα.  

Όσον αφορά τον Ζάεφ λένε ότι «τα ζυγίζει και πάλι» και συμπληρώνουν ότι από τις επαφές που κάνουν με την άλλη πλευρά και απο τις δηλώσεις του βλέπουν πως είναι εμφανές ότι θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, ενώ εκτιμούν ότι  ανοίγει και πάλι το ενδεχόμενο του τηλεφωνήματος στον Αλέξη Τσίπρα, από αύριο έως  την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας από ΗΠΑ και Γερμανία.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top