Τζανακόπουλος: Κανένα πρόβλημα με το χρέος από τη διαφωνία ΕΕ - ΔΝΤ

«Απολύτως αποφασιστική» χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον «Ρουβίκωνα»

Τζανακόπουλος: Κανένα πρόβλημα με το χρέος λόγω ΔΝΤ

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται, όπως θα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%» τόνισε ο υπουργός  Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εταίρων και Ταμείου, που μπορεί να οδηγήσει και στην αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα.  

«Επομένως, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, είναι κάποιες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνει ο ESM, αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Από εκεί και πέρα, το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, είναι ένα δικό του θέμα. Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος. Ειδικότερα για το  ΔΝΤ ανέφερε ότι «το αν θα  θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αυτό θα είναι μια δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μια πιθανότητα μη συμμετοχής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε από την πλευρά του στο ότι αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτική γραμμή πίστωσης, παρότι ο κ. Στουρνάρας επανέφερε την πρόταση: «Το θέμα έχει κλείσει εδώ και δύο μήνες. Θα βγούμε καθαρά από το πρόγραμμα με μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές. Η ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι δημιουργεί ένας απολύτως ασφαλές περιβάλλον».

Για τη μείωση των φόρων, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να μειώσει τους φόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά για την ολιγαρχία και τις ελίτ».

Σχετικά με το σκοπιανό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, όπως και σε χθεσινή συνέντευξή του ότι «αναμένουμε από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχτεί τη συμφωνία».

Για το ίδιο θέμα συμπλήρωσε: «Είμαστε στην τελική ευθεία. Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα των διαδηλώσεων. Αλλά υπάρχει μια εθνική γραμμή από το 2008 την οποία υπηρετούμε. Θα δράσουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ανοχή στη βία και την ανομία ότι είναι "απολύτως αποφασιστική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Ρουβίκωνα".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top