Σύγκρουση στη Βουλή: Νέες κάλπες για Novartis - Κόντρα κορυφής Τσίπρα-Μητσοτάκη

Στην Ολομέλεια το Πόρισμα της Προανακριτικής

Σύγκρουση στη Βουλή: Νέες κάλπες για Novartis

Νέο, σκληρό γύρο αντιπαραθέσεων για την υπόθεση Novartis φέρνει η ψήφιση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε και στις 10 και ήδη έχει… χτυπήσει «κόκκινο», καθώς σημείο τριβής δεν αποτελούν μόνο οι 10 κάλπες (μία για κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα) αλλά και η αιτιολόγηση του «όχι» στην ψήφο.

Τα ψηφοδέλτια θα δίνουν στους βουλευτές τρεις επιλογές

- Ναι στην δίωξη 

- Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας και διαβίβαση στον αρμόδιο εισαγγελέα

- Παρών.

«Το σκάνδαλο προκύπτει από τους δείκτες τους οικονομικούς, των νοσοκομείων και των φαρμάκων. Αν ρωτήσεις του πολίτες θα σου πουν “μα, πως είναι δυνατόν ότι δεν είναι σκάνδαλο”» είπε στην τοποθέτησή του για το κυβερνητικό πόρισμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Προς αποχώρηση Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να μην μπουν δέκα κάλπες, αλλά μόνο μία. 

«Καταλήγετε, στο πόρισμά σας, ότι η Βουλή είναι αναρμόδια για την άσκηση δίωξης. Αφού δεν υπάρχει πρόταση δίωξης, ούτε καταγγελλόμενη πράξη, δεν υπάρχει και ζήτημα χωριστών καλπών» τόνισε.

Παράλληλα, ζήτησε να φύγει η επεξήγηση στο ότι «όχι», δηλαδή ότι η αρνητική ψήφος οφείλεται σε αναρμοδιότητα της Βουλής.

«Φαλκιδεύετε το κατ’ αρ. 60 του Συντάγματος απεριόριστο δικαίωμα λόγου και ψήφου των βουλευτών διότι συνδέετε το «όχι» με συγκεκριμένη αιτιολογία αντίθετη με αυτή που πιστεύει η Μειοψηφία» είπε ο κ. Δένδιας, προαναγγέλλοντας αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έντονες διαφωνίες για τη διαδικασία ψηφοφορίας που ακολουθεί η Βουλή εξέφρασε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαδικασία «αντικανονική».

Παράλληλα, προανήγγειλε την αποχώρηση και της ΔΗΣΥ και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είχε εξαρχής σκοπιμότητα να στήσει «πανηγύρι».

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το ψηφοδέλτιο απορρίφθηκαν δια εγέρσεως από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη και ψηφοφορία τα μεσάνυχτα

Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα και πιθανότατα θα προηγηθεί κόντρα κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί θα λάβουν το λόγο.

Τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι οι: πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος και οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Εκτός του κ. Αβραμόπουλου, η πλειοψηφία των υπολοίπων αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, θα στείλει υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή μπήκαν στο αρχείο οι μηνύσεις του Αντώνη Σαμάρα, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμοπουλου, με τις οποίες είχαν στραφεί κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς (Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη) για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis.

Διαβάστε ακόμη: Στο αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά - Βενιζέλου - Αβραμόπουλου κατά των Εισαγγελέων Διαφθοράς

«Επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσής μου -και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς! Και προειδοποιώ ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top