Μπαλαούρας: Αποποινικοποίηση της κάνναβης και για ψυχαγωγική χρήση!

Ποιο μοντέλο ζήτησε να εφαρμοσθεί στη διημερίδα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «YES WE CAN-NABIS»

Την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας στην Διημερίδα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «YES WE CAN-NABIS».

 «Η ρύθμιση για την ευφορική κάνναβη περιλαμβάνει κοινωνικές λέσχες κάνναβης, Μη Κερδοσκοπικά σωματεία που θα καλλιεργούν ποσότητες αποκλειστικά για τα μέλη τους και θα διασφαλίζουν την ποιότητα της κάνναβης σε μια προσπάθεια να σταματήσει η συναλλαγή με το οργανωμένο έγκλημα. Ακόμη, προβλέπει την θεσμοθέτηση της καλλιέργειας ελεγχόμενων χώρων με εγγραφή σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο και τέλος αποποινικοποίηση της κατοχής για ιδιωτική χρήση με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση των αδειοδοτημένων σημείων πώλησης και διάθεσης για να ελαχιστοποιηθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση», τόνισε ο κ. Μπαλαούρας, ο οποίος επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Ισπανίας.   

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν συμφωνεί πως η αποποινικοποίηση  της ψυχαγωγικής  κάνναβη ανοίγει τον δρόμο στα σκληρά ναρκωτικά και  υποστήριξε ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της μαύρης αγοράς, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ενηλίκων χρηστών, ενώ  θα έχει οφέλη για την υγεία και την οικονομία.

Αχτσιόγλου: «Πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο» η καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική χρήση

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δαιμονοποίησης του θέματος καταλόγισε στα…  «κυρίαρχα ΜΜΕ»   η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας σύγκριση με το νομοσχέδιο αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.  «Στην περίπτωση της κάνναβης τείνουν να το συνδέουν με φοβική αντίληψη» ισχυρίσθηκε η κ. Αχτσιόγλου η οποία αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτού του προϊόντος.

«Η καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο και είναι παράλογο να αποστρέφουμε την προσοχή μας ενώ θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας» τόνισε.  

Η  υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρόκειται για παραγωγή που καλύπτει και πολλές κοινωνικές ανάγκες του πληθυσμού. «η κάνναβη μπορεί να δημιουργήσει αλυσίδες αξίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μπορεί δηλαδή κάποιος να το διαχειριστεί αυτοτελώς από την παραγωγή στη μεταποίηση και στο εμπόριο».

Υποστήριξε ακόμα ότι  η κάνναβη αποτελεί προϊόν επί της εκμετάλλευσης του οποίου δραστηριοποιούνται πολλά εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

«Οι δραστηριότητές του δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι στην επεκτατική κερδοφορία. Οι δραστηριότητες επίσης στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον ισότιμης συμμετοχής των εργαζομένων και δημοκρατικής συλλογικής λήψης αποφάσεων. Για μια κυβέρνηση της Αριστεράς αυτό το μοντέλο αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα του αναπτυξιακού σχεδίου της επόμενης ημέρας» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

 Μίλησε ακόμα για εκμετάλλευση του προϊόντος που μπορεί να έχει ένα ενισχυμένο κοινωνικό αποτύπωμα. «Δεν είναι μόνο η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι και ότι η εκμετάλλευση μπορεί να γίνει με τρόπο που να σέβεται την περιβαλλοντική αειφορία είναι και πως το φαρμακευτικό προϊόν έχει τεράστια κοινωνική σημασία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top