Και στη Μεικτή Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας το ζήτημα των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών

Συνεδρίασε σήμερα στην Ευρωβουλή μετά από 3 χρόνια η Επιτροπή

Στην Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας οι συλληφθέντες στρατιωτικοί

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή της προοπτική δοκιμάζονται μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που ασχολείται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, στέλνοντας ωστόσο το μήνυμα ότι παρ’  όλα αυτά "είμαστε εδώ γιατί θέλουμε την Τουρκία μία χώρα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από τα προβλήματα η Τουρκία θα παραμείνει προσηλωμένη στη Δημοκρατία, θα σεβαστεί το Κράτος Δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο, θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών".

Στη συγκεκριμένη Επιτροπή μετέχουν 80 ευρωβουλευτές και Τούρκοι  βουλευτές, τους οποίους ο Μ.Κεφαλογιάννης καλωσόρισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνεδρίαση ως " ένα θετικό βήμα μετά από τρία χρόνια απουσίας συναντήσεων". "Αν και θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη εννιά συναντήσεις της Επιτροπής σήμερα είναι πράγματι μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε εποικοδομητικά και με ειλικρίνεια για τις σχέσεις μας", είπε χαρακτηριστικά.

"Είμαστε εδώ γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί έναν δημιουργικό και ανοικτό διάλογο με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την τουρκική Κυβέρνηση", διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής και τόνισε ότι "έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, να μοιραστούμε κοινές προτεραιότητες όπως η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, η διαμορφούμενη κατάσταση στη Συρία".

"Πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς είναι μία πολύ καλή επένδυση στη σταθερότητα και την ευημερία τόσο της Ένωσης, όσο και της Τουρκίας", είπε  σημειώνοντας ότι "ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή της προοπτική δοκιμάζονται μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016".

Διευκρίνισε ωστόσο ότι "όλοι οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας". "Από το αποτυχημένο πραξικόπημα, όμως και μετά στην Τουρκία δοκιμάζεται και το Κράτος Δικαίου", ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ανανεώνεται διαρκώς με προεδρικά διατάγματα. "Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών οι διώξεις και οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 150.000", σημείωσε ο Μ.Κεφαλογιάννης και συμπλήρωσε ότι  "παράλληλα, πολλαπλές είναι οι καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

"Το νέο Σύνταγμα που ενέκρινε το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017 δεν ανταποκρίνεται σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα και η πορεία προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου απαιτεί τη συμμετοχή όλων, κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων χωρίς αποκλεισμούς", ξεκαθάρισε.

 Ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής, κλείνοντας ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής "βοήθεια και τη συμπαράστασή σε ένα ευαίσθητο θέμα: την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης". "Όπως ασφαλώς γνωρίζετε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχεδόν ομόφωνο Ψήφισμά του την περασμένη Πέμπτη από το Στρασβούργο ζήτησε και αυτό την άμεση απελευθέρωση", κατέληξε.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top