Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν: Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα – Να επιστραφούν άμεσα οι στρατιωτικοί

«Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν»

«Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, καλώντας – μεταξύ άλλων – τον Ερντογάν να επιστρέψει τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονες μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση. Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου δε τα βάζεις με το γείτονά σου» είπε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των νέων εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου και της απάντησης περί «Σουλτάνου» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε ακόμη: Σκληρή απάντηση Μαξίμου σε Ερντογάν: «Η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό όχι Σουλτάνο»

«Ας αφήσουν τις επιθέσεις οι γείτονές μας και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Γιατί είναι άδικο να κρατούνται» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως το αυστηρό μήνυμα των εταίρων μας προς την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής «αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, βάζοντας και τον… παρονομαστή Τουρκία: «Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα Βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία αλλά και με την ΠΓΔΜ. Χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».

Εκλογές το 2019

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε.

«Γκάζια» σε υπουργούς για την τέταρτη αξιολόγηση

«Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους Θεσμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, και σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης το διάστημα που απομένει: «Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού».

Εξάλλου, αναφερόμενος στην προληπτική γραμμή στήριξης λέγοντας πως είναι μία «τελειωμένη συζήτηση»: «Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top