Εγκρίθηκε η δόση προς την Ελλάδα από τον ESM

Καταβάλλονται αύριο 5,7 δις ευρώ – Μετά την πρωτομαγιά ακόμη 1 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε η δόση προς την Ελλάδα από τον ESM

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την πριν από λίγο την τέταρτη δόση χρηματοδότησης  για την Ελλάδα ύψους 6,7 δισ. Ευρώ. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση όλων των "prior actions" από την ελληνική κυβέρνηση και την επακόλουθη έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM. Η δόση θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εκκαθάριση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη δημιουργία προσωρινής αποταμίευσης, ανακοίνωσε ο μηχανισμός. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τροποποίηση της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Βοήθειας (FFA) μεταξύ του ΕΜΣ και της Ελλάδας.

Τα  5,7 δισ.  ευρώ θα καταβληθούν στην Ελλάδα την Τετάρτη 28 Μαρτίου. Μια περαιτέρω εκταμίευση για εκκαθάριση καθυστερήσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την 1η Μαΐου 2018. Σημειώνεται ότι εξαρτάται από την πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματός της και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Η εν λόγω μεταγενέστερη εκταμίευση υπόκειται σε περαιτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Klaus Regling, δήλωσε σχετικά πως "η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων. Αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, της είσπραξης δημόσιων εσόδων, της φορολογικής πολιτικής και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό τον όρο ότι και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση".

Μετά τις εκταμιεύσεις ύψους 5,7 δισ. Ευρώ που έχουν εγκριθεί σήμερα, η οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα θα ανέλθει σε 45,9 δισ. Ευρώ, από συνολικό καλάθι των 86 δισεκ. Ευρώ του προγράμματος. Μαζί, ο ESM και o EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 187,77 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα.

Η σημερινή συνεδρίαση ενέκρινε επίσης μια τροποποίηση που προσθέσει την Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών (HCAP) ως συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας χρηματοδότησης της χώρας μόλις υπογραφεί η τροπολογία. Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το HCAP, το οποίο είναι ένα νέο ταμείο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ESM. Διαθέτει και διαχειρίζεται βασικά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία για να αυξήσει την αξία τους καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι κρατικές επιχειρήσεις και τα ακίνητα στο ελληνικό κοινό. Τα οικονομικά της αποτελέσματα θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους και στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το ΔΣ του ΕΣΜ απαρτίζεται από τους υπουργούς οικονομικών των Κρατών  Μελών. Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΕΣΜ περιλαμβάνει τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και άλλους υψηλόβαθμους υπαλλήλους υπουργείων Οικονομικών  των μελών του Ταμείου.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top