Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία από τα Ψαρά: Σταματήστε τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου ο Πρωθυπουργός ζήτησε να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου

Από το ακριτικό νησί των Ψαρών, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, ζήτησε από τη γείτονα χώρα να κατανοήσει ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του. Αρχή που η Ελλάδα κατανοεί και εφαρμόζει, είπε και πρόσθεσε πως είμαστε μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

«Η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα» είπε.

Άλλωστε, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, είπε πως «ο σπόρος που έθρεψε το νέο ελληνικό κράτος, είναι που γέννησε την Ευρώπη των μεγάλων αγώνων, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Επεσήμανε ότι η επανάσταση του 1821 «είχε μέσα της βαθιά χαραγμένες τις αξίες που έφερε στο προσκήνιο ο διαφωτισμός. Όπως και οι μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα, στη Γαλλία και την Αμερική».

Όπως τόνισε, «σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του 1821, είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά, παρά τις δυσκολίες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top