Κοτζιάς από Σκόπια: Σε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν μπορείς να τα πάρεις όλα

Για «πραγματική επιθυμία» για την επίλυση του ζητήματος μίλησε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ

«Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όμως, δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα θέλεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Πρέπει να πάρει αυτό που είναι κύριο για σένα και να δώσεις αυτό που είναι κύριο για τον άλλο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε μια ορθή, δίκαιη και σταθερή λύση και όχι μία λύση που θα αναπαράγει άλλα προβλήματα στο μέλλον».

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τα Σκόπια «βόρεια φίλη χώρα» και είπε πως τήρησε την υπόσχεσή του να επισκεφτεί τα Σκόπια μόλις αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

«Πιστεύω βαθιά ότι αν μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που δεν τα δημιουργήσαμε, αλλά τα βρήκαμε, θα βοηθήσει τη φιλία των λαών μας, την οικονομική συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και στην ανάπτυξη της οικονομίας ολόκληρης της περιοχής» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Η Ελλάδα βαίνει από την οικονομική της κρίσης και για να έχει την ανάπτυξη που θέλουμε χρειαζόμαστε τη συνεργασία ολόκληρης της περιοχής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά τα κείμενα με τις προτάσεις που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, τα - λεγόμενα - προσχέδια, είπε: «Τα κείμενα φτιάχνονται για να διευκρινίζονται οι θέσεις και οι προτάσεις των μερών. Είναι πάντα υποβοηθητικά της διαπραγμάτευσης. Σε έναν μεγάλο βαθμό έχουμε συμφωνήσει όσον αφορά το τι θέλουμε για το μέλλον αλλά και σε ορισμένα άλλα θέματα. Αυτό που θα συμφωνήσουμε και θα διαπραγματευτούμε μαζί εν τη παρουσία του, θα το διατυπώσει σε κείμενο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την οποία θα διαπιστώνει ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν».

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, μίλησε για «ευαίσθητη ισορροπία» ενώ έκανε λόγο για «πραγματική επιθυμία» και από τις δύο πλευρές για την επίλυση του ζητήματος.

«Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον μεσολαβητή για το θέμα αυτό. Αν υπάρχει ανάγκη, θα συναντηθούμε και άλλες φορές» τόνισε.

«Αν γίνει ένα μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπισθούν προς μία λύση. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις αλλά υπάρχει πραγματική επιθυμία για την επίλυση του θέματος με τρόπο που δεν θα υποτιμήσει κανέναν» είπε ο Ντιμιτρόφ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top