Τα 5 ονόματα που έχει στείλει στα Σκόπια ο Κοτζιάς: Σε όλα ο όρος Μακεδονία στα σλαβικά

Προμήνυμα (;) συμφωνίας από Ζάεφ: Θέλουμε να έχουμε λύσει το θέμα μέχρι το καλοκαίρι - Νέα ενημέρωση: 15.37

Τα 5 ονόματα που προτείνει η Ελλάδα περιλαμβάνει το κείμενο που έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια, τα οποία θα επισκεφτεί την Πέμπτη στο πλαίσιο των συζητήσεων για το θέμα της ονομασίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις προτάσεις υπάρχει ο όρος Μακεδονία αλλά στη σλαβική γλώσσα. Ειδικότερα:
 
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
 
 
Πηγές τονίζουν, εξάλλου, πως στο ελληνικό πακέτο είναι και η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος ως όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
 
 
«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια» δήλωσε τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς.
 
 
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, από την πλευρά του, δήλωσε πως θα ήθελε να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας μέχρι το καλοκαίρι.
 
Παράλληλα,  επανέλαβε ότι για τη δική του πλευρά είναι κρίσιμος ο σεβασμός της ταυτότητας των πολιτών της χώρας του: «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς».
 
Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top