Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από τα Ίμια – Βίτσας: Ανησυχώ για επεισόδιο στο Αιγαίο!

«Παγώνει» τη σύσταση εξεταστικής για Καμμένο η ΝΔ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στα Ίμια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, εξέφρασε ανοικτά φόβους για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο, μία ημέρα μετά το επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού.

«Ανησυχώ περισσότερο με τα ατυχήματα. Για την περίπτωση ενός ατυχήματος στο Αιγαίο. Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο» είπε ο κ. Βίτσας στον ΑΝΤ1, μιλώντας για περιστατικό που είναι «απόρροια της αυξημένης προκλητικότητας και των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας την τελευταία περίοδο».

Ο κ. Βίτσας απάντησε και στον ισχυρισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πως τα Ίμια είναι τουρκικά, καλώντας την Τουρκία «να ψάξει κάπου στα χαρτιά της και να βρει τη Συνθήκη που έχει υπογράψει με την Ιταλία».

Διαβάστε ακόμη: Τραβάει το σχοινί η Τουρκία! Κλιμάκωση της έντασης στα Ίμια με προκλητικές κορώνες της Άγκυρας

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο προσβάλλοντας και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο» δήλωσε, εξάλλου, στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως η Τουρκία έχει πάρει διαζύγιο από τον κοινό νου και τη λογική και ξεκαθάρισε πως το καθεστώς στο Αιγαίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συνθήκες.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι ενημερώθηκε άμεσα ο διεθνής παράγοντας και πως σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημερώνει τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη: Σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια: Έντονο διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα

Επίθεση στην κυβέρνηση για το χειρισμό του θέματος εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Οι Τούρκοι μας είπαν ότι τα Ίμια είναι τούρκικα και οι κύριοι της κυβέρνησης απάντησαν ότι δεν ξέρουν γεωγραφία. Αυτή είναι σοβαρή, στιβαρή εξωτερική πολιτική;» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Παγώνει» τη σύσταση εξεταστικής για Καμμένο η ΝΔ

Η ένταση με την Τουρκία οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στο να «παγώσει» τις διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Όπως είπε σήμερα ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η απόφαση λήφθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ.

Όπως τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες και τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν.

Διαβάστε ακόμη: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Πηγές της ΝΔ αναφέρθηκαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας πως θα περίμεναν από τον πρωθυπουργό «να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά».

Ποτάμι: Κίνδυνος για απρόβλεπτες εξελίξεις στην περιοχή

Για «ακραίες συμπεριφορές» της Τουρκίας έκανε λόγο το Ποτάμι, καλώντας τη γειτονική χώρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, προειδοποιώντας για κίνδυνο «απρόβλεπτων εξελίξεων για την περιοχή και όχι μόνο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top