Bloomberg: Η Ελλάδα ο νέος «βασιλιάς» για τους επενδυτές – Αναπτύσσεται ταχύτερα από τη Βρετανία

Κάνει λόγο για αναστροφή ρόλων που και διορατικότεροι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν

Bloomberg: Η Ελλάδα ο νέος «βασιλιάς» για τους επενδυτές

Ως τον «βασιλιά» για τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων περιγράφει το Bloomberg την Ελλάδα σε δημοσίευμα του.

Όπως τονίζεται στο άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Matthew A. Winkler, η αξία των ελληνικών ομολόγων ανατιμήθηκε εντυπωσιακά και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από του Ηνωμένου Βασιλείου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η Ελλάδα αναπτύσσεται σήμερα με ταχύτερους ρυθμούς από τη Βρετανία και υπεραποδίδει αυτής στις αγορές. Και αυτό γιατί οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι απέρριψαν τους όρους των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας στο δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούλιο του 2015, ουδέποτε αγκάλιασαν στην πραγματικότητα την προοπτική ρήξης με την Ευρώπη ή επιστροφής στη δραχμή» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια αναφέρει πως ο… «Έλληνας ασθενής» έγινε πλέον «Άγγλος ασθενής»: «Τώρα που η Ευρώπη προηγείται του ανεπτυγμένου κόσμου σε επίπεδο ανάπτυξης, παραγωγικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, μετά την ενίσχυση του ευρώ κατά 14,2% το περασμένο έτος (σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ 16 μεγάλων νομισμάτων και την ισχυρότερη ανατίμηση από το 2003), η Ελλάδα είναι ο μεγάλος κερδισμένος και η Βρετανία ο άρρωστος της Ευρώπης».

«Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα είναι ο "βασιλιάς" των συνολικών αποδόσεων (έσοδα συν υπεραξία), με τους επενδυτές που είχαν είχαν τοποθετηθεί σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου να έχουν απόδοση 60% από την ψήφο υπέρ του Brexit και μετά. Συγκριτικά, οι βρετανικοί τίτλοι έχουν χάσει 3%» τονίζεται στο δημοσίευμα, όπου ο δημοσιογράφος επισημαίνει πως «από την 1η Μαρτίου 2012, όταν η κρίση εμπιστοσύνης σε σχέση με την Ελλάδα βρισκόταν στο απόγειό της, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδώσει 429%, την ώρα που τα ευρωομόλογα και οι βρετανικοί τίτλοι έμειναν στις ισχνές αποδόσεις του 19% και 10%, αντίστοιχα».

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top