Αυτές είναι οι σλαβικές ονομασίες για τα Σκόπια που συζητά η Αθήνα

Κουμουτσάκος μετά τη συνάντηση με Νίμιτς: Ζητούμε ενιαία και αδιαίρετη λύση

Με φόντο την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να συντάξει σύμφωνο, που θα παρουσιαστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, το οποίο θα συμπεριλάβει όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν με τα Σκόπια πραγματοποιείται η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες (ακολουθεί γεύμα εργασίας), ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έστειλε μήνυμα στις 2 χώρες. Σε σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους, επισήμανε πως υπάρχει θέληση για λύση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια. 

 

Διαβάστε επίσης: Κοτζιάς: «Σχέδιο συμφώνου για λύση του Σκοπιανού εντός του Φεβρουαρίου»

Ήδη, ο νέος γύρος επαφών του Νίμιτς, που θα επισκεφτεί στη συνέχεια τα Σκόπια, ξεκίνησε νωρίτερα με τη συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο. 

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας» τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Κουμουτσάκος, επαναλαμβάνοντας την θέση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα: «Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία, και, τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».

Τα 4 ονόματα στα σλαβικά που έχουν πέσει στο «τραπέζι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει διαμηνύσει στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ πως η αποδοχή της σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια θα γίνει με όνομα στη σλαβική γλώσσα, που θα είναι αμετάφραστο.

Τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα (το πέμπτο φέρεται να είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και να έχει απορριφθεί):

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Ωστόσο, είναι σαφές ότι την ονομασία «ακολουθούν» μια σειρά από μείζονα θέματα, όπως η γλώσσα και η εθνικότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top